Oogarts
Een oogarts is een medisch specialist die zich na zijn gewone medische universitaire opleiding nog vijf jaar heeft gespecialiseerd in de oogheelkunde aan een van de universitaire ziekenhuizen. Elke oogarts in Nederland is bevoegd tot het uitvoeren van oogoperaties en laserbehandelingen, maar niet elke oogarts doet dat ook. Opererende oogartsen zijn vrijwel uitsluitend verbonden aan ziekenhuizen. Oogartsen zijn verenigd in het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), een van de wetenschappelijke verenigingen binnen de Landelijke Specialisten Vereniging.
Voor brillen, contactlenzen, vergrootglazen en andere hulpmiddelen stappen consumenten vaak de zaak van een opticien binnen. De opticien is opgeleid om brillen te maken, te verkopen en af te passen. Dit kan gebeuren op voorschrift van een oogarts of optometrist, maar ook op eigen voorschrift.
Er zijn diverse beroepsopleidingen tot opticien, maar iedereen mag zichzelf sinds de vestigingseisen in 1996 zijn versoepeld, opticien noemen; een vakbekwaamheidsdiploma is niet meer vereist. In reactie op deze ontwikkeling heeft de optiekbranche, onder auspiciën van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO), een erkenningsregeling in het leven geroepen, namelijk het ‘Erkend Optiekbedrijf’. In een erkend optiekbedrijf is altijd minimaal een gediplomeerd opticien aanwezig en elk bedrijf moet voldoen aan inrichtingseisen en een gedragscode. Elk erkend optiekbedrijf is automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie Optiek en is herkenbaar aan het bord ‘Erkend Optiekbedrijf’.
Een optometrist ‘oude stijl’ heeft na de opleiding tot opticien nog een parttime vervolgopleiding van twee jaar gedaan. Tegenwoordig volgt men daartoe een HBO-opleiding aan de Hogeschool van Utrecht. Het verschil met een opticien is dat de optometrist speciaal is opgeleid om via metingen afwijkingen te onderkennen. De Algemene Nederlandse Vereniging van Optometristen heeft een aantal secties: Contactlenzen, Low Vision en Functionele Optometrie. Ter bescherming van het beroep heeft de optiekbranche, in samenwerking met de ANVO, de erkenningsregeling ‘register Optometrist’ geïntroduceerd. De in het register opgenomen optometristen moeten het diploma optometrist/contactlensspecialist en/of HBO Optometrie hebben behaald en dienen zich te houden aan de in de erkenningsregeling beschreven gedragscode. De erkende optometrist is herkenbaar aan het bord ‘register Optometrist’ en een naambord met daarop de initialen, naam en de afkorting R.O. De erkenning wordt afgegeven door de Stichting Landelijke Erkenningsregeling Optiekbranche, die er ook op toeziet dat de ‘register Optometrist’ aan alle eisen blijft voldoen.
De contactlensspecialist doet hetzelfde als de opticien en de optometrist, maar is gespecialiseerd in het aanpassen en verstrekken van contactlenzen. Hij voert allerlei metingen uit om te kunnen adviseren of, en zo ja, welke lens geschikt is. De opleiding tot contactlensspecialist ‘oude stijl’ is een tweejarige parttimeopleiding. De (HBO-)opleiding ‘nieuwe stijl’ wordt gegeven aan de Hogeschool van Utrecht, waarin de opleidingen opticien, optometrist en contactlensspecialist zijn samengevoegd. Na het behalen van het einddiploma contactlensspecialist of het einddiploma van de HBO-opleiding is men gerechtigd lid te worden van de ANVO. Een ANVO-lid is herkenbaar aan het schild met het ANVO-vignet.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.