Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen

Onder de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) vallen psychiatrische ziekenhuizen, psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en psychogeriatrische verpleeghuizen. Ze regelt zowel de procedure voor onvrijwillige opneming en ontslag uit een psychiatrisch ziekenhuis als de rechtspositie van de onvrijwillig opgenomen patiënt gedurende een dwangopname.

BOPZ

BOPZ criteria

De BOPZ formuleert de criteria waaraan moet zijn voldaan voordat een persoon door dwangopname zijn persoonlijke vrijheid wordt ontnomen. Ook formuleert deze wet wanneer dwangbehandeling mag worden toegepast, de mogelijkheden om dwang toe te passen in acute situaties (buiten het behandelingsplan), beperkingen van het recht op bewegingsvrijheid, het recht op bezoek en op telefonisch contact. Tot slot voorziet de wet op deze aspecten in een aparte klachtenprocedure.

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) blijft ook voor onvrijwillig opgenomen patiënten, naast de Wet, van belang. Dit geldt voor onderwerpen waarover zij zwijgt, bijvoorbeeld de informatieverstrekking over de behandeling. Voor onderwerpen die niet in de BOPZ zijn geregeld vult de WGBO de BOPZ aan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips