Longoperaties

Bij longoperaties is het chirurgische verwijdering (resectie) van de tumor is de beste behandeling bij mensen die een longtumor hebben die nog niet uitgezaaid is naar andere delen van het lichaam. Afhankelijk van de uitbreiding van de tumor, komen patiënten met een plaveiselcelcarcinoom, grootcellig of adenocarcinoom in aanmerking voor chirurgische behandeling. Kleincellige carcinomen worden praktisch nooit geopereerd, omdat dit type carcinoom te snel en te uitvoerig metastasen vormt om volledig te kunnen worden weggenomen.

longoperaties

Vooruitzichten longoperaties

Van de mensen bij wie een carcinoom vroeg genoeg wordt ontdekt, in een stadium waarin operatieve verwijdering nog mogelijk is, is na één jaar nog ongeveer 80 procent in leven en na vijf jaar nog ongeveer 50 procent. Als het carcinoom terugkomt, zijn de vooruitzichten in de meeste gevallen somber, ook al kan met chemotherapie of bestraling een verkleining van de tumor worden bewerkt, het leven worden verlengd en pijn en andere klachten worden verlicht.

Werkwijze longoperaties

De tumor en het longweefsel dat behoort bij de luchtpijp waarin zich de tumor bevindt, een kwab of zelfs een hele long, worden verwijderd. In de meeste gevallen worden de lymfklieren waarop de betrokken long afvoert eveneens weggenomen. Soms wordt het gebied van de tumor na de operatie bestraald. Wanneer alles goed verloopt zal de patiënt na de operatie een week tot tien dagen in het ziekenhuis moeten blijven, maar het zal veel langer duren voordat hij volledig hersteld is. Veel patiënten zijn na vier tot zes weken in staat hun bezigheden te hervatten, maar de snelheid en de mate van het herstel hangen af van de algemene conditie van de longen en van de hoeveelheid longweefsel die de arts heeft moeten wegnemen.

De kans op een recidief bij longoperaties

Na de operatie moet de patiënt zich regelmatig laten controleren, zodat een eventueel recidief van de tumor (de tumor komt dan terug) of de vorming van metastasen (uitzaaiingen) in andere delen van het lichaam tijdig wordt ontdekt.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. had een longtumor ,ben geopereerd in 2014 , tumor niet weggehaald ,daarna 3maal chemo later bestraling .
    op de torax platen vind men tot op heden niets meer terug ,ik heb ook geen problemen .
    wat kan ik verwachten?
    graag antwoord AUB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips