Borst of flesvoeding

Meestal heeft de moeder al vóór de bevalling voor zichzelf besloten of zij de baby borst of flesvoeding wil geven. Daarbij zal zij ongetwijfeld voor zichzelf de voor- en nadelen goed hebben afgewogen.

De voordelen van borstvoeding.

– Moedermelk is de meest uitgekiende babyvoeding. Het bevat alle vitaminen, mineralen en eiwitten in een ideale, bijna niet na te maken samenstelling. Moedermelk is dan ook heel gezond: kinderen die lange tijd borstvoeding hebben gehad, zijn bijvoorbeeld minder vaak ziek dan fles-kinderen.

– Moedermelk blijkt ook de meest aangepaste voeding te zijn. Is het kind te vroeg geboren dan is de samenstelling van de melk iets anders dan wanneer het kind op tijd geboren is. Na ongeveer drie maanden heeft de baby minder eiwitten en meer koolhydraten nodig; de moedermelk gaat dan ook aan die eisen voldoen.

– Pasgeboren baby’s zijn heel gevoelig voor bacteriën, maar de bacteriën van de moeder zijn voor de baby minder gevaarlijk dan ‘vreemde’ bacteriën. Daardoor komen darmstoornissen en dergelijke in de praktijk minder vaak voor bij ‘borstkinderen’ dan bij ‘fles-kinderen’.

– Borstvoeding bevordert – op een ongelooflijke manier – het contact tussen moeder en baby. Het contact met de warme, blote huid van de moeder moet de baby een heel veilig gevoel geven. Het oogcontact tussen moeder en baby is tijdens de voedingen ook vaak heel intensief. Veel moeders ervaren borstvoeding ook voor zichzelf als iets fijns; een ervaring die ze achteraf niet graag zouden willen missen.

Borstvoeding heeft weinig nadelen.

– Borstvoeding geven kan wel wat bezwaarlijk zijn als de moeder overdag buitenshuis werkt en ze de baby niet mee kan nemen. De wet verplicht weliswaar werkgevers om moeders de gelegenheid en de ruimte te geven om zelf hun baby’s te voeden, maar in de praktijk komt het er vaak niet van. In zo’n geval kan de moeder wel de eerste weken (tijdens het zwangerschapsverlof) de baby zelf voeden, en nadien ’s avonds en ’s nachts. Maar overdag zal zij moeten kolven.

– Alleen de moeder kan het kind borstvoeding geven. Vaders die een actieve rol willen spelen bij de opvoeding en verzorging van de baby zullen er dus vooral op andere momenten aan te pas komen.

– Het feit dat het de eerste dagen niet helemaal goed lukt, hoeft nog geen reden te zijn om er maar helemaal mee te stoppen. Bij veel vrouwen kost het wat tijd en moet het proces even op gang geholpen worden.

De voordelen van flesvoeding.

In gezelschap roept het waarschijnlijk minder verbaasde blikken op wanneer de moeder een flesje pakt dan wanneer zij een borst ontbloot om de baby te voeden. Aan de andere kant vinden echter steeds meer mensen het doodgewoon als zij het zien – en waarom ook niet?

– Flesvoeding is weleens een noodzakelijke aanvulling op borstvoeding. Als er niet voldoende moedermelk komt of als het proces niet makkelijk op gang komt, is aanvulling met het flesje vaak nodig. Flesjes, flessenwarmers, spenen en baby-voeding moeten dus toch in huis zijn.

– Vaders kunnen nu ook de baby voeden. Vooral prettig voor mannen die vanaf het prille begin een actieve rol willen spelen in de hele verzorging.

Nadelen van flesvoeding.

– Flesvoeding mag dan geleidelijk aan heel goed uitgekiend en verantwoord zijn samengesteld: zij blijft een imitatie. Zij bevat met name meer eiwitten en minder vitaminen dan moedermelk.

– Flesvoeding betekent een heel gedoe: de juiste hoeveelheid poeder, de juiste temperatuur, een speen die niet te groot en niet te klein is. Aan de andere kant zijn of worden het allemaal routinehandelingen en er zijn tal van trucjes om flesvoeding snel te bereiden en precies op het gewenste moment gereed te hebben voor gebruik. Al met al: geen al te moeilijke afweging. Er moet een keuze gemaakt worden tussen ‘goed’ en ‘beter’. Er is gewoon erg veel te zeggen voor borstvoeding, maar soms is flesvoeding nodig en dan kunnen de ouders er gerust op zijn dat zij niet slecht is voor hun baby.

De laatste jaren wordt er terecht veel propaganda gemaakt voor borstvoeding. Toch geeft in ons land nog slechts 11 % van de moeders de baby drie maanden of langer de borst. In landen om ons heen liggen die percentages veel hoger; in Frankrijk 55% en in Scandinavië zelfs 63%!

Veel huisartsen en kinderartsen raden borstvoeding aan als het mogelijk is. Er zijn echter moeders die om verschillende redenen geen borstvoeding kunnen of willen geven. Voel u vooral niet schuldig als u ervoor kiest uw kind de fles te geven. De tegenwoordige flesvoeding is voedingskundig gezien prima. Een kind dat de fles krijgt, krijgt net zo’n goede voeding als een baby die borstvoeding krijgt.

Waarom dan toch een voorkeur voor borstvoeding? In de loop van de jaren zijn de gedachten hierover nogal eens veranderd. In het verleden gaven vrouwen vaak liever de fles dan de borst. Nu staat het geven van borstvoeding weer volop in de belangstelling.

Borstvoeding is een natuurlijke voedingsbron. Als de moeder zelf gezond eet, zit in de borstvoeding alles wat de baby de eerste paar maanden nodig heeft, met uitzondering van fluoride en vitamine D en K. Deze stoffen worden erbij gegeven. Moedermelk is vers, vrij van bacteriën en steeds beschikbaar. Een zelf voedende moeder hoeft niet midden in de nacht een fles klaar te maken, alles wat ze hoeft te doen is de baby uit de wieg pakken en hem aanleggen.

borstvoeding

Een groot voordeel van borstvoeding boven flesvoeding is dat borstvoeding afweerstoffen bevat. Een borstgevoed kind krijgt daardoor waarschijnlijk enige bescherming tegen virussen. Een vrouw die borstvoeding geeft hoeft niet bang te zijn dat haar baby overgevoelig (allergisch) is voor haar melk.

Verder zijn sommigen van mening dat het geven van borstvoeding een gunstig psychologisch effect heeft. De moeder is direct betrokken bij het voeden van haar kind, wat haar een heel voldaan gevoel kan geven. Bovendien versterkt het intieme contact tussen moeder en kind hun relatie. Dit wil overigens niet zeggen dat een moeder die flesvoeding geeft niet net zo’n hechte band met haar kind kan krijgen.

flesvoeding

Het zelf voeden van uw baby heeft ook zijn nadelen. In sommige opzichten is flesvoeding gemakkelijker. De moeder hoeft niet altijd zelf te voeden, de babyoppas kan het ook doen en de vader kan midden in de nacht een voeding geven zodat de moeder kan blijven liggen.

Voor welke manier van voeden u ook kiest – borst of fles -, het is goed te weten dat uit onderzoek is gebleken dat het voor de groei van de baby weinig verschil maakt. Welke manier u kiest, uw baby kan er prima op gedijen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips