Temperatuur opnemen

Normaal vertoont de temperatuur opnemen een vast patroon: ’s ochtends is de temperatuur laag, in de loop van de dag stijgt deze langzaam en laat in de middag of avond bereikt de temperatuur het hoogste punt. De temperatuur varieert gewoonlijk in de loop van de dag 1° C en wordt niet hoger dan 37,5° C. Daarom is het merkteken bij 36,8° C op de thermometer maar een algemeen richtsnoer. Een temperatuur die hier iets boven zit is niet perse abnormaal. Een verhoging van de lichaamstemperatuur is niet gevaarlijk, tenzij deze hoger wordt dan ongeveer 40° C.

Gewoonlijk blijft tijdens de temperatuur opnemen de lichaamstemperatuur tussen 36,0° C ’s ochtends en 37,5° C ’s avonds. Als er sprake is van koorts, worden de mechanismen die de lichaamstemperatuur controleren, gewoon een paar graden hoger afgesteld, bijvoorbeeld op 39° C in plaats van op 36,8° C. Als de koorts begint, voelt u zich koud en rillerig. U voelt zich prettiger onder een deken of met een warme kruik, omdat hierdoor het lichaam warmer wordt en de nieuwe instelling (bijvoorbeeld 39° C) bereikt kan worden. Als het lichaam deze nieuwe temperatuur bereikt, hebt u het niet langer koud en stopt het rillen.

temperatuur opnemen

Als de oorzaak van de koorts verdwijnt of als u paracetamol neemt, dan gaat de temperatuur terug naar de oorspronkelijke uitgangswaarde en krijgt u het warm. U zult dan een koelere omgeving opzoeken en flink gaan zweten om lichaamswarmte kwijt te raken. Er bestaan drie manieren om de temperatuur op te nemen. In alle gevallen hebt u een thermometer nodig. Thermometers voor rectaal gebruik of voor in de mond zijn meestal glazen buisjes die een kwikkolom bevatten. Als het kwik in reactie op de lichaamstemperatuur uitzet, gaat de kolom omhoog.

Een mondthermometer heeft aan één kant een groot reservoir met kwik en wordt in de mond of onder de oksel gebruikt. Een rectale thermometer heeft een korter, stevig reservoir dat kwik bevat, en wordt in het rectum gebruikt. Elektronische en temperatuurstrip thermometers zijn ook verkrijgbaar, maar met name de laatste zijn niet zo precies. Als u een thermometer koopt, let er dan op dat deze gemakkelijk is af te lezen. Voordat u de temperatuur opneemt, moet u er voor zorgen dat de kwikkolom beneden staat. Houd de thermometer hiervoor stevig vast aan de bovenkant en schud een aantal keren abrupt naar beneden vanuit de pols (het zogenaamde afslaan). Om de thermometer af te lezen moet u hem in het licht houden en langzaam ronddraaien om de kwikkolom te kunnen zien.

Bij volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar kan de temperatuur via de mond worden bepaald door het uiteinde van de thermometer onder de tong te plaatsen en de patiënt de mond te laten sluiten. Na één minuut kunt u de thermometer verwijderen en aflezen. Bij kinderen onder de 7 jaar kunt u ook een rectale thermometer gebruiken. Breng de thermometer 2 tot 3 centimeter in het rectum en laat het kind eventueel zijn armen kruisen. Na één tot twee minuten kunt u de thermometer verwijderen en aflezen.

Reinig na temperatuur opnemen de thermometer in koud water met zeep of alcohol.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips