Strongyloidiasis

Strongyloidiasis, of draadworminfectie, is de infectie van een soort draadworm door de parasiet strongyloides stercoralis. De ziekte komt het meest voor in de tropen. De larve van de worm wordt opgelopen door blootsvoets over besmette grond te lopen, waarna de larve vervolgens door de huid van de voeten dringt. Op de plaats waar de worm binnendringt, ontstaat huiduitslag.

Strongyloidiasis

De larven komen via de bloedsomloop in de longen terecht waar ze irritatie en in sommige gevallen longontsteking veroorzaken. Vervolgens worden de larven opgehoest naar de keel en dan ingeslikt. Ze volgroeien in de ingewanden waar ze zich nestelen in de slijmvliezen en nog meer larven produceren. De meeste larven worden via de ontlasting uitgescheiden, maar sommige dringen de bloedstroom binnen en beginnen weer aan een nieuwe cyclus. Een erge vorm van deze infectie kan leiden tot ondervoeding van de gastheer, omdat deze het voedsel moet delen met de wormen. Strongyloidiasis kan met anthelminthicum, zoals bijvoorbeeld thiabendazole, zeer goed worden behandeld. Besmetting is te voorkomen door het dragen van schoenen en een goede hygiëne.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips