Klebsiella bacterie

De Klebsiella bacterie is een bacterie die voor een infectie in de darmen zorgt. Deze bacterie komt normaal op de huid, in de mond en in de darmen voor. De bacterie slaat toe wanneer de weerstand laag is en veroorzaakt dan problemen in de darmen.

Soorten Klebsiella

De Klebsiella bacterie kent meerdere varianten. In totaal zijn er zeven soorten van deze darmbacterie. Klebsiella pneumoniae en Klebsiella oxytoca zijn de bekendste en meest belangrijke bacteriën.

Besmetting

De Klebsiella bacterie kan iedereen bij zich dragen. Gezonde mensen worden normaal niet ziek van deze bacterie, ook al bevindt deze zich in de darmen, op de huid en ook in de mond. De bacterie verlaat in zulke gevallen vanzelf het lichaam. Bij mensen met een verlaagde weerstand of mensen die ziek zijn, kan de bacterie wel voor problemen zorgen. Meestal komt ziekte door deze bacterie voor bij mensen in een ziekenhuis of verpleeghuis. Hun weerstand is verlaagd of het lichaam moet zich richten op ander herstel. Ook mensen met chronische ziekten, zoals longziekten, of mensen die geopereerd zijn en verwondingen hebben kunnen besmetting met de bacterie oplopen en dus ziek worden. De bacterie kan het lichaam binnentreden via de luchtwegen, wonden en het bloed, maar de bacterie kan ook door direct handcontact overgedragen worden van de ene op de andere persoon. In ziekenhuizen kan het ook voorkomen dat de bacterie via bijvoorbeeld een implantaat, infuus of katheder het lichaam kan binnentreden.

Symptomen

Bij besmetting raakt het lichaam geïnfecteerd met de bacterie. Bekend is dat mensen na besmetting met de Klebsiella pneumoniae bacterie griepachtige verschijnselen krijgen, zoals hoge koorts, rillingen en hoesten. Bij het hoesten wordt er dik slijm opgehoest. Bij de longen kunnen er door de bacterie abcessen en littekens ontstaan.

Behandeling

De Klebsiella bacterie kan een bepaalde variant zijn, die voor ernstige infecties kan zorgen. Met name de Klebsiella Oxa-48 is zo’n variant die vanwege zijn weerstand tegen antibiotica voor onbehandelbare infecties kan zorgen. Deze variant is een soort superbacterie. Dit betekent dat de Klebsiella Oxa-48 multiresistent is en dus tegen diverse antibioticamiddelen beschermd is. Antibiotica gaan normaal een infectie tegen en maken hierbij de bacterie kapot, maar bij de resistente variant Klebsiella Oxa-48 is het andersom en maakt de bacterie de antibiotica kapot.

Voorkomen

Besmetting met de bacterie kan voorkomen worden door voor goede hygiënemaatregelen te zorgen, met name in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Was uw handen voor het eten, na het toiletteren, na hoesten, niezen en de neus snuiten, na lichamelijk onderzoek en voor wondbehandeling en ander contact met uw lichaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips