Aseptie

Aseptie (vrij van ziektekiemen) is de afwezigheid van alle ziekte veroorzakende micro-organismen of de afwezigheid van pathogenen. Aseptische technieken worden toegepast in situaties waarin gevaar bestaat voor infectie van het lichaam. Er zijn twee soorten aseptie: medische en chirurgische aseptie. Medische aseptie omvat de technieken en procedures om een micro-organisme te isoleren in een bepaald gebied en daarmee het aantal, de groei en verspreiding van de micro-organismen te beperken.

Deze methode is niet hetzelfde als desinfecteren en steriliseren. Desinfecteren is de methode waarbij alle ziekteverwekkende micro-organismen worden vernietigd en sterilisatie is het vernietigen van micro-organismen. In de medische aseptie worden voorwerpen vaak als ‘schoon’ of ‘vies’ bestempeld. De term ‘schoon’ duidt op de aanwezigheid van enkele micro-organismen zonder dat er mogelijke infectie veroorzakende stoffen aanwezig zijn. De term ‘vies’ duidt op de waarschijnlijke aanwezigheid van infectie veroorzakende micro-organismen. Aseptische maatregelen zijn preventieve maatregelen om het aantal mogelijke infectie veroorzakende stoffen te verminderen.

Aseptie

Algemene aseptische handelingen:

1. Handen wassen voor en na direct contact met de patiënt

2. Doe vervuilde materialen, zoals tissues, naalden en verband, in vochtbestendige containers en verwerk het afval op de juiste manier

3. Houd bij hoesten, niezen en snuiten iets voor de neus en mond

4. Regelmatig douchen, haar wassen en tandenpoetsen

5. Houdt u aan de regels wat betreft het deponeren van afval via het sanitair in het riool

6. Was fruit en ongekookte groenten voordat u dit eet of opdient

De chirurgische aseptie, of steriele techniek, is het vrijmaken van voorwerpen of een ruimte van alle micro-organismen en sporen. De chirurgische aseptie is verplicht bij invasieve handelingen, zoals injecties, intraveneuze handelingen of katheterisatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips