Hoe hard moet het geluid zijn om gehoorschade op te lopen?
Je hebt vast wel eens een piep of suis in je oren gehad na afloop van een concertbezoek of een avondje stappen. Deze piep betekent dat het geluid te hard stond. Het is het eerste teken dat je je oren te veel hebt belast en risico loopt op gehoorschade.
Je kunt ook gehoorschade oplopen zonder dat je een piep of suis hoort. Meestal ontwikkelt de klacht zich dan geleidelijk. Het begint je pas op te vallen als het lastig wordt om een gesprek te volgen in een rumoerige omgeving, zoals een kroeg, een bijeenkomst of een verjaardag.
Hoeveel decibel is slecht?
De geluidssterkte wordt in decibellen (dB) uitgedrukt. Een geluid van 80 decibel kun je ongeveer 8 uur per dag veilig horen. Elke 3 decibel die erbij komt, is een verdubbeling van het geluid. Zo kun je geluiden van 83 decibel nog maar 4 uur per dag horen en 86 decibel nog maar 2 uur per dag. Geluiden van 103 decibel kunnen je gehoor binnen 5 minuten beschadigen. De onderstaande tabel geef je een duidelijker beeld van de geluidsniveaus in diverse situaties:
Vuurwerk | 140 dB |
Popconcert | 110 dB |
Discotheek | 105 dB |
Muziek op je koptelefoon | 95 dB |
Stadslawaai of een drukke autoweg | 80dB |
Een gesprek of een vaatwasser | 60 dB |
Stille woonstraat in de avond | 40 dB |
De natuur | 20 dB |
Geluid vanaf 80 decibel kan schadelijk zijn voor je gehoor. Bij een geluid vanaf 120 decibel kun je direct gehoorschade oplopen. Hoeveel schade geluiden tussen 80 en 120 decibel kunnen veroorzaken, hangt weer af van hoe lang en hoe vaak je je gehoor eraan blootstelt.
Verschillende vormen van geluidshinder
Geluidshinder bestaat in verschillende vormen, zoals:
-
- Geluidshinder van buiten
- Geluidshinder door bedrijfsactiviteiten
- Geluidshinder op de werkvloer
Voor deze verschillende vormen van geluidshinder zijn er wettelijke geluidsgrenswaarden, oftewel geluidsregels, vastgesteld. Deze waarden mogen niet worden overschreden. Zo geldt er voor geluid van buitenaf weer een andere waarde dan geluid door een bedrijfsactiviteit of geluid op de werkvloer.
Wat kun je doen aan geluidsoverlast?
Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem waar je flink chagrijnig van wordt. Bekende voorbeelden zijn het luidruchtig lachen van de buurvrouw, de buren die hard ruzie maken of een drumsessie van een overbuurman. Het enige dat je dan kunt doen, is de veroorzaker van de geluidsoverlast hierop aanspreken. Echter, voor bedrijven ligt dit anders. Om de geluidsoverlast van horecagelegenheden en ander soort bedrijven te beperken, heeft de Nederlandse overheid de geluidsgrenswaarden vastgesteld.
Geluidsoverlast aanpakken met een geluidsmeting
Geluidsoverlast blijft een ingewikkeld probleem, omdat de oorzaak ervan niet zo makkelijk is op te lossen. Wil je de geluidsoverlast in je buurt, je gemeente of op je werk aanpakken? Dan is het van essentieel belang dat je eerst een duidelijk inzicht hebt in de ernst van de geluidsoverlast. Als je weet hoe erg het met de overlast is gesteld, krijg je ook meer zicht in mogelijke oplossingen. Een gespecialiseerd bedrijf, zoals Strooming, kan een geluidsmeting uitvoeren. Aan de hand van deze meting weet je direct of de geluidsoverlast de wettelijke normen overschrijdt.
Wat is een geluidsmeting?
Een geluidsmeting is een akoestisch onderzoek dat vooral wordt uitgevoerd bij bedrijven of discotheken. Een voorbeeld hiervan is een productieproces bij een bedrijf waarbij het geluid duidelijk te horen is en mogelijk gehoorschade kan veroorzaken bij de medewerkers. Of een bar of discotheek in de stad. Als eigenaar moet je dan kunnen aantonen dat je onderneming geen geluidsoverlast bij de omwonenden veroorzaakt. Een geluidsmeting is veel meer dan een geluidsmeter. Het geluid wordt niet alleen gemeten, maar er wordt ook berekent of het geluid aan de toegestane waarde voldoet of niet.
Hoe wordt een geluidsmeting uitgevoerd?
Een geluidsmeting wordt altijd uitgevoerd met speciale apparatuur voor verschillende soorten geluidshinder. Deze apparatuur kan het geluid direct meten. Aan de hand van de geluidsmeting weet de specialist of het geluid de geluidsgrenswaarde wettelijk overschrijdt.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.