Wenkbrauwen, waarom hebben we die eigenlijk?

Dag na dag zien we ze in de spiegel, maar opvallen doen ze zelden: onze wenkbrauwen. De belangrijkste functie van de wenkbrauwen is het beschermen van de ogen. Hoe werkt dat precies? Op welke manier kunnen die twee kleine streepjes haar ons een goede bescherming bieden? In dit artikel leest u alles over het hoe, wat en waarom van de wenkbrauwen!

Haargroei op een botrand met een beschermende functie

Onze wenkbrauwen zijn in feite niets anders dan een streepje haargroei op naar voren stekende botranden, het bovenste deel van onze oogkassen. Ze hebben een beschermende functie voor onze zo kwetsbare ogen. Stof en andere vuiltjes worden er namelijk door tegengehouden, evenals transpiratie. Het vocht dat op warme dagen van ons voorhoofd loopt, wordt door de wenkbrauwen opgevangen. Daarmee wordt voorkomen dat het in de ogen gaat prikken en zo het zicht belemmert. Een andere functie van de wenkbrauwen is dat onze ogen wat schaduw krijgen.

Lichaamstaal

Buiten de oorspronkelijke fysiologische functie, hebben de wenkbrauwen ook nog andere functies. En dan met name op het gebied van lichaamstaal. We drukken onze expressies of gemoedstoestand uit door onze wenkbrauwen te fronsen of juist op te halen. De spier die verantwoordelijk is voor het naar beneden trekken van de wenkbrauw, werd door Darwin ook wel de ‘muscle of difficulty’ genoemd, de probleemspier. Als de wenkbrauwen worden gefronst, dan wordt er vaak diep nagedacht of moet men zich fysiek stevig inspannen. Ook een emotie als verbazing kan door (het hoog optrekken van) de wenkbrauwen worden uitgedrukt.

Bekend is ook de wenkbrauwgroet. Het is een vorm van begroeting door twee mensen die elkaar kennen. De wenkbrauwgroet wordt voorafgegaan door een glimlach. Vervolgens worden de wenkbrauwen kort opgetrokken, als teken van herkenning. Deze non-verbale communicatie verloopt over het algemeen geheel onbewust, en geeft als signaal dat nader contact welkom is.

Dikke of dunne wenkbrauwen?

Zoals ook met andere lichaamsbeharing het geval is, heeft niet iedereen evenveel haren in de wenkbrauwen. Sommige mensen, veelal mannen, hebben dikke en doorlopende wenkbrauwen. Dit zou een teken van dominantie zijn. Dunne wenkbrauwen worden ook wel recessief genoemd.

Tegenwoordig behoren ook de wenkbrauwharen tot het onderdeel dat aangepakt wordt als het gaat om uiterlijke verzorging. Veel vrouwen, en soms ook mannen, epileren hun wenkbrauwen. De haren groeien echter lang niet bij iedereen even snel terug. Door te epileren, kunnen de haarwortels zelfs permanent beschadigd raken. Bijknippen kan daarom een goed alternatief zijn. Let wel op, want door de haren van uw wenkbrauwen te knippen, stimuleert u de groei ervan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips