Staafjes en kegeltjes

In het netvlies zitten gespecialiseerde receptor zenuwcellen, zogenaamde staafjes en kegeltjes, die lichtgevoelige chemicaliën bevatten. De zenuwcellen krijgen hun naam vanwege hun vormen. De staafjes zijn ongeveer 0.06 millimeter lang en 0.25 millimeter dik. De kegeltjes zijn korter en dikker. In elk oog zitten circa 120 miljoen staafjescellen. Ze werken bij gedempt licht en worden gebruikt om zwart en wit te zien.

In elk oog zitten ongeveer zeven miljoen kegelcellen en deze functioneren bij fel licht. Zij zorgen voor het zien in kleur. Kleurenblindheid heeft te maken met afwijkingen in de kegelcellen. Verschillende kegels zijn gevoelig voor verschillende kleuren, waardoor een kleurenblinde in staat is om sommige kleuren wel en andere kleuren niet te zien. Kleurenblindheid is erfelijk en komt nauwelijks voor bij vrouwen.

Goede voeding is belangrijk om goede visie te waarborgen. De staaf- en kegelcellen gebruiken een vorm van vitamine A om licht om te kunnen zetten in zenuwsignalen. De vitamine wordt gecombineerd met proteïnen om in de staafjes een lichtgevoelige en in de kegeltjes een kleurgevoelige chemische substantie te maken. Mensen die te weinig vitamine A krijgen kunnen ’s nachts niet goed zien.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips