Oogbescherming

Wat is nu de juist oogbescherming ? Er bestaan vele vreemde verhalen over hoe u met uw ogen moet omgaan. Bijvoorbeeld, de waarschuwing dat het slecht is te lezen bij weinig licht of televisie te kijken terwijl u vlak voor de beeldbuis zit. Dit is gelukkig niet waar. Ook het lezen bij een zaklamp is onschadelijk, zo ook het vooraan zitten in de bioscoop, pietepeuterige werkzaamheden, het zonder zonnebril rijden of bezig zijn met allerlei dingen in fel zonlicht. Deze activiteiten kunnen de ogen vermoeien of een gevoel van gespannen zijn veroorzaken, maar ze zijn niet schadelijk.

Alledaagse gevaren en chemische risico’s

Er zijn echter veel situaties waarbij uw ogen wel ernstig beschadigd kunnen worden. De meest voorkomende verwondingen gebeuren terwijl iemand bezig is met huishoudelijke karweitjes zoals schoonmaken of werken in de tuin of op het land. Spetterend vet, gemorst chemisch schoonmaakmiddel of verwaaide druppels onkruidverdelger kunnen ernstige oogverwondingen veroorzaken.

oogbescherming door het gebruik een veiligheidsbril

Bescherm uzelf door het dragen van een veiligheidsbril of een gewone bril. Wen uw kinderen er ook aan om bij het helpen met gevaarlijk huishoudelijk werk of werk in de tuin een beschermende bril te dragen. Leer kinderen van jongs af aan dat zij een veiligheidsbril moeten dragen bij het werken met gereedschap.

Het risico van make-up

Een beschadigd hoornvlies kan het gevolg zijn van het haastig aanbrengen van mascara of het per ongeluk in de ogen sprayen van haarlak. Wees voorzichtig als u vlak bij uw ogen moet zijn: borsteltjes, vingernagels enzovoort kunnen verwondingen veroorzaken. Scherm uw ogen af als u haarspray aanbrengt.

oogbescherming & Sportrisico’s

Ook door sporten ontstaan extra gevaren voor oogblessures. Als een hockeystick, een tennis- of een squashbal het oog raakt, kan hierdoor gemakkelijk een inwendige beschadiging ontstaan. Beschermende brillen of maskers kunnen deze risico’s verkleinen. Basketbalspelers krijgen nog al eens een hoornvliesverwonding doordat een vinger van een medespeler het oog raakt. Ook rugby en boksen zijn beruchte sporten. Steeds vaker gebruiken professionele sporters heden ten dage een beschermende uitrusting. Elke sporter zou dat eigenlijk moeten doen.

Gevaren op de werkvloer

Iedereen die werkzaamheden verricht waarbij de kans bestaat op het ontstaan van oogverwondingen, moet een oogbeschermende uitrusting gebruiken. De werkgever is bij wet verplicht deze uitrusting beschikbaar te stellen en toe te zien op het juiste gebruik.

Moet u een zonnebril dragen?

Er is een toenemende bezorgdheid over de invloed van ultraviolette straling van de zon op de ogen. In het algemeen gesproken hoeft u niet iedere keer als u naar buiten gaat een zonnebril te dragen. Als u echter een groot deel van de dag in de zon gaat doorbrengen, draag dan een zonnebril die speciaal ontworpen is om de ultraviolette straling tegen te houden.

Deze zonnebrillen zijn beschikbaar in zowel goedkope als dure uitvoeringen. Vergeet niet een zonnebril op te zetten als u gebruik maakt van een zonnebank met ultraviolette lampen. Kijk nooit direct in de zon, zelfs niet als u een zonnebril draagt; dit kan blijvende schade aan uw ogen opleveren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips