Nystagmus

Nystagmus is een onwillekeurige, min of meer periodieke bewegingen van de oogbol, die o.a. optreden na prikkeling van het evenwichtsorgaan en verder bij sommige oogaandoeningen. dan ook wel oogsidderen genoemd. De bewegingen worden gekenmerkt door een snelle en een langzame fase. Ze worden onderscheiden naar het vlak waarin de bewegingen plaatsvinden, naar de frequentie en intensiteit en voorts naar de positie waarin de oogbollen moeten worden gebracht wil het verschijnsel worden opgewekt. Het meten dient om het evenwichtsorgaan te onderzoeken.

nystagmus

Men spreekt van een 1ste graads nystagmus indien deze alleen aanwezig is bij het kijken in de nystagmusrichting. Men spreekt van een 2de graads indien deze zowel aanwezig is bij kijken in de nystagmusrichting als bij recht vooruit kijken en men spreekt van een 3de graads indien de nystagmus aanwezig is bij het kijken in alle richtingen. Bijzondere vormen zijn de positie nystagmus en de plaatsingsnystagmus.

Bij een positie nystagmus treedt het verschijnsel van de snelle en langzame, heen en weer gaande oogbeweging op bij een bepaalde hoofdstand of lichaamsstand, zoals: hoofd rechts, hoofd links, hoofd achterover, rugligging, linker zijligging, rechter zijligging.

De plaatsingsnystagmus treedt op bij overgang (plaatsing) van het hoofd in een andere richting, dus bij iedere ook de geringste beweging van het hoofd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips