Maxilla

De maxilla of bovenkaak is een van de belangrijkste schedelbeenderen en bepaalt de vorm van het gezicht onder de oogkassen en boven de onderkaak. De maxilla vormt samen met het zeefbeen, voorhoofdsbeen en de jukbeenderen de buitenwand van de neusholte, de oogkassen en een deel van de wangen.

Maxilla

In de bovenkaak liggen de boventanden en -kiezen verankerd zodat men kan kauwen door de tanden en kiezen in de onderkaak (mandibula) ertegenaan te drukken. De buitenranden van de maxilla worden ook wel zygomatische uitsteeksels genoemd (van zygoma: jukbeen). De bovenzijde van de maxilla, die de onderrand van de oogkas vormt, wordt ook wel het orbitale vlak (van orbita: oogkas) en het deel tussen de oogkas en de neusholte wordt het frontaal proces genoemd. De bovenzijde van de mond wordt gevormd door het gehemeltebeen, dat net achter de tanden bevestigd is aan de maxilla.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips