Bijziend

Bijziend ben je als je dichtbij goed kunt zien en het gebeuren in de verte een wazig geheel voor je is. Als je verziend bent, kun je de voorwerpen ver weg scherp waarnemen, maar dichtbij zien kost moeite. Een normaal oog heeft een ooglens die het beeld in sterk verkleinde vorm precies op het netvlies, de fotografische plaat van het oog, kan projecteren. Als de oogbol te kort of te lang is voor de capaciteit van de ooglens, ontstaan er problemen bij het scherpstellen.

We spreken van verziendheid als de oogbol te ondiep is of de lens te dun is, waardoor het brandpunt van de invallende lichtstralen achter het netvlies valt. Om de lichtstralen zodanig te breken dat ze toch precies op het netvlies vallen, heb je een plusglas of pluscontactlens nodig. De vorm is bol. De situatie bij een bijziend oog is omgekeerd. Dan valt het brandpunt van de invallende lichtstralen juist vóór het netvlies, omdat de ooglens te bol is of de oogbol te diep. Een hol brilleglas (dus een minbril, ‘vertebril’) verlengt de brandpuntsafstand zodat het beeld precies op het netvlies valt.

Tot nu toe hebben we nog niet in de beschouwing meegenomen dat de ooglens ook kan accommoderen (kan samentrekken) of zich boller kan maken. Dit heb je nodig om te kunnen lezen. Maar naarmate je ouder wordt, raken de ooglensspiertjes verslapt en verliest de ooglens het vermogen om te accommoderen. Deze verslapping van de ooglensspiertjes treedt op tussen veertig en vijfenzestig jaar. De ooglens is steeds minder goed in staat om de bolvorm aan te nemen. Een leesbril met plusglazen kan dit gebrek compenseren.

Bijziend

Wanneer is een oog astigmatisch?

Bij een normaal oog zorgt niet alleen de ooglens, maar ook het hoornvlies (cornea) ervoor dat het brandpunt van de invallende lichtstralen precies op het netvlies valt.

Is dit het geval, dan zie je het beeld haarscherp. Nu kan het voorkomen dat er van nature een oneffenheid zit in het doorzichtige hoornvlies. Zo’n kleine oneffenheid kan de invallende lichtstralen op een afwijkende manier breken waardoor het beeld vertekend doorkomt op het netvlies, de fotografische plaat van het oog. Dus je ziet bijvoorbeeld een cirkel als een ellips. Dit is te corrigeren met een glas of contactlens waar een speciale correctie, een cilinder ingeslepen is.

Het dragen van een bril met een correctie voor astigmatisme is vaak even wennen, omdat je gewend bent aan het zien van een gerekt beeld. Is het astigmatisme erg sterk, dan vind de correctie in de praktijk vaak in etappes plaats. Minder bekend is dat het dragen van harde contactlenzen een toename van het astigmatisme van het hoornvlies kan veroorzaken. Is dit het geval, dan mag je vier tot acht weken geen harde contactlenzen dragen. Een alternatief is om op zuurstofdoorlatende lenzen over te stappen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips