Ritme van de haargroei

Alle biologische processen hebben een ritmisch karakter. Ook een haar heeft ene eigen groeicyclus die kan variëren van een half tot zes jaar. Zij groeit gemiddeld 1 tot 2,5 cm per maand. Bij het haar is er in onze streken een zomer- en winterritme dat aan de evenaar ontbreekt. Maar veel belangrijker is het ritme zoals het in een haarcyclus wordt aangetroffen.

Er is een fase van groei (anagene fase) en een fase van rust (telogene fase). Gedurende deze fase rust het haar, dat kolfvormig is, in het bovenste deel van de haarschede. Tussen de rust- en groeifase neemt de stofwisseling in de haarwortel geleidelijk toe. Op het behaarde hoofd van de mens duurt de groeifase gemiddeld 1000 dagen en de rustfase 100 dagen. Op de handrug zijn de getallen anders, respectievelijk een groeifase van 70 dagen en een rustfase van 50 dagen. Niet alle haren van het menselijk haarkleed verkeren in dezelfde groei- of rustfase. De verdeling groeiend en rustend haar heeft een mozaïekpatroon.

Als een haar zijn volle lengte heeft bereikt, gaat er voor de haarwortel een rustperiode van ongeveer 100 dagen in. Daarna gaat de haarwortel weer haarcellen produceren, maar nu voor een nieuw, een ander haar.

Ritme van de haargroei

Door het groeien van de nieuwe haar zal de oudere haar worden weggeduwd en op die manier verliezen wij allemaal zo’n tachtig tot honderd haren per dag. We kunnen hier niet veel aan doen, want we verliezen gewoon het haar dat het einde van zijn natuurlijke levensduur heeft bereikt. Als een haar uitvalt wordt het gewoonlijk vervangen door een ander haar, maar niet altijd. Sommige haarwortels houden gewoon op met produceren. Als men goed een kaal hoofd bekijkt zal men zien dat het in het algemeen niet volkomen zonder haar is, al zijn de grote haren verdwenen. Er is nog steeds een bedekking met donsachtig babyhaar (vellus).

Door alle eeuwen heen hebben mannen geprobeerd de klok terg te draaien door deze babyhaartjes ertoe te brengen zich te ontwikkelen tot grote, dikke, echte stevige volwassen haren, net zoals dat gebeurt met de donshaartjes op een babyhoofdje. Een huidarts die onderzoek deed naar de verschillende haargroeimiddelen door de eeuwen heen, kwam tot een verrassend aantal van meer dan 200 methoden, variërend van alcohol en rattekruid (arsenicum), tot magnetiseren en elektrische prikkeling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips