Uithoudingsvermogen, meting Astrand-principe

Het is vooral de Zweedse onderzoeker Astrand geweest, die hier een oplossing voor heeft gevonden. We zullen straks zien hoe bij deze methode, een schatting van de maximale zuurstofopname gemaakt kan worden en wel bij een niet-maximale inspanning!

Bovendien wordt hierbij de zuurstof niet direct gemeten via de genoemde complexe opstelling. De schatting berust nl. op de meting van de hartslag (aantal slagen per minuut) bij het uitvoeren van een van te voren vastgelegde prestatie op een fietsergometer. Op een fietsergometer treffen we een meter aan, waarop valt af te lezen welke prestatie we leveren (uitgedrukt in de eenheid Watt). Dit is de reden dat we deze methode voortaan de fietsergometer-methode van Astrand zullen noemen.

Alhoewel de methode een schatting oplevert is zij zeker geschikt om na te gaan hoe onze conditie onder invloed van training verandert. Nogmaals, alleen op een professionele fietsergometer onder deskundige begeleiding, raden we deze methode aan!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips