Kracht en uithoudingsvermogen

In het dagelijks spraakgebruik over spieren, hebben we het over de “kracht” die deze spieren kunnen uitoefenen. In de praktijk kan het zinvol zijn om nader te omschrijven over welke kracht we het precies hebben. Het maakt namelijk nogal wat verschil of we kracht uitoefenen op een vast voorwerp (bijvoorbeeld duwen tegen een muur), of op een voorwerp dat in beweging is (bijvoorbeeld het trappen op een ronddraaiend fietspedaal). Daarnaast kunnen we ook bij kracht over een uithoudingsvermogen spreken. Dit is dan het vermogen om een bepaalde kracht te kunnen blijven leveren.

Definities van kracht

Indien we over kracht spreken kunnen we onderscheid maken tussen: – maximale statische kracht: de grootst mogelijke kracht die door een spier kan worden geleverd. Hierbij staat het voorwerp waartegen de kracht wordt uitgeoefend vast, (vandaar dat men spreekt van statische kracht);

maximale dynamische kracht

de grootst mogelijke kracht die geleverd kan worden, waarbij de spier in beweging is (verkort zich of verlengt zich). Deze maximale kracht zal van de omstandigheden afhangen, zoals verlenging of verkorting, snelheid, houding, etc. Een bijzondere vorm van dynamische kracht is de zgn. snelkracht. Bij de snelkracht gaat het om de maximale kracht, die in een bepaalde korte tijdseenheid geleverd kan worden. Denk als illustratief voorbeeld maar eens aan het kogelstoten;

krachtuithoudingsvermogen

het vermogen om zo lang mogelijk kracht te leveren, tegen een belasting van meer dan 50 % van de maximale kracht. Als we het in het normale spraakgebruik over maximale kracht hebben, dan hebben we het doorgaans over de “maximale statische kracht”. Als we bijvoorbeeld met maximale kracht tegen een voorwerp duwen (dat maar niet in beweging wil komen) dan hebben we het over de maximale statische kracht.

Bij krachtuithoudingsvermogen kunnen we denken aan de bekende oefening om met gestrekte armen voorwaarts, een zwaar gewicht te tillen. Als het gewicht echt zwaar is, zullen we deze houding nog geen minuut kunnen volhouden. De hier genoemde verschillen zijn met name van belang voor het kiezen van een trainingsschema dat niet gericht is op algemene verbetering van de spieren. U wilt zich bijvoorbeeld daadwerkelijk op krachtsport toeleggen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips