Drie redenen om vaker de natuur in te gaan voor je gezondheid

Het is algemeen bekend dat bomen CO² omzetten in zuurstof en dat bomen en planten essentieel zijn voor mens en dier. Wist je echter ook dat het goed kan zijn voor je gezondheid om vaker de natuur in te gaan? Wij noemen 3 redenen waarom het bezoeken van de natuur goed is voor je gezondheid!

1. Je krijgt voldoende beweging

Maak je regelmatig een wandeling door de natuur? Dat is ontzettend goed voor je lichaam! Het wandelen verlaagt namelijk je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Ook is wandelen goed voor je longen, hart en bloedvaten. Daarnaast is wandelen ook zeer goed voor je spieren en kraakbeen. Vooral als je veel zittend werk verricht, kan het verstandig zijn om zo nu en dan een wandeling door de natuur te maken. Zorg er wel voor dat je goede schoenen voor in de natuur draagt. Anders kun je namelijk blaren oplopen!

2. De natuur helpt tegen stress

De natuur vormt een rustgevende beweging. Je hebt even geen last van het verkeer en van het lawaai uit de stad. Er zijn dus aanzienlijk minder prikkels. Een groene omgeving werkt effectief tegen stress. Bezoek je het bos of een ander natuurgebied? Dan kun je even echt tot rust komen! Er is ook onderzoek gedaan naar het effect dat groen op ons mentale welzijn heeft. Uit studies tijdens de coronacrisis is gebleken dat lockdowns bij mensen in een groene omgeving minder impact hadden op het mentale welzijn.

3. Meer frisse lucht en vitamine D

Bomen en planten zijn goed voor de kwaliteit van de lucht die we inademen. Niet alleen omdat vanwege fotosynthese, maar ook omdat ze fijnstof filteren. In een bosrijke omgeving adem je dus frissere lucht in. Daarnaast kom je in de buitenlucht ook in contact met zonlicht, waardoor je lichaam vitamine D kan aanmaken. Houd er wel rekening mee dat het ook schadelijk kan zijn voor de huid als je bij hoge temperaturen lang in de zon blijft. Smeer je bij hoge temperaturen dus goed in met zonnebrandcrème!

Conclusie

Een natuurrijke omgeving helpt om stress tegen te gaan en stimuleert je om meer te bewegen. Bovendien krijg je in de natuur meer frisse lucht binnen en maakt je lichaam dankzij het zonlicht extra vitamine D aan. Het is dus geen slecht idee om de natuur vaker op te zoeken! Omdat groen zo bevorderlijk is voor ons lichamelijke en mentale welzijn, zien we ook dat stadsbesturen steeds meer groen in de grote steden aanbrengen. Toch kan het nu en dan interessant zijn om echt eens de natuur op te zoeken!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips