15 tips die jou motiveren om te sporten

Te druk, erg moe of slecht weer buiten. Waarschijnlijk ken je alle smoesjes om niet naar de sportschool te gaan wel. Maar de kans is groot dat je ook dat fijne gevoel kent dat je na een training hebt. Dat gevoel alsof je de hele wereld aankan. En de trots die je voelt dat je tóch bent gegaan. Hoe krijg je wel zin om weer te gaan sporten? Met deze praktische tips blijf je het sporten goed volhouden én blijf je gemotiveerd.

Kies een sport die je echt leuk vindt

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er nog veel mensen die geen rekening houden met hun eigen voorkeuren als het om sporten gaat. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld gaat hardlopen, tennissen of fitnessen, omdat iedereen in je vriendengroep dat doet. Of dat je groepslessen wilt gaan volgen, omdat je hebt gelezen dat dit echt werkt – terwijl je eigenlijk helemaal niet van groepslessen houdt.

Onderzoek dus eerst welke sport je écht leuk vindt om te doen. Dans je graag? Geef je dan op voor een les zumba. Houd je van fietsen? Ga dan een paar keer per week een flink stuk fietsen of doe mee aan een les cycling. Vind je het gezellig om met een vriend(in) samen te fitnessen? Vraag hem of haar dan om mee te gaan naar de sportschool. Sport je liever buiten en alleen? Dwing jezelf dan geen gezelschap op en trek je hardloopschoenen aan. Het is in ieder geval een stuk makkelijker om te blijven sporten als je een sport uitoefent die je echt leuk vindt.

Plan vaste sportdagen

Zie sporten als een vast onderdeel van de week. Plan dus vaste dagen en tijden om te bewegen. Als je je sportdagen vastlegt in je agenda is de kans veel kleiner dat je diezelfde dag iets anders inplant en dus niet gaat sporten. Probeer je aan de planning te houden, want van uitstel komt al snel afstel.

Plan je sportsessies op het juiste moment

Kijk eerst in je agenda op welk moment van de dag je het meeste tijd hebt om te sporten. Plan je sportmomenten om je werk heen en train ’s ochtends vroeg of in de avonduren. Je weet dan zeker dat je meestal wel kunt sporten.

Houd je aan je planning

Heb je een planning gemaakt? Probeer je hier dan ook aan te houden. Blijf jezelf motiveren om te gaan sporten door een serie op te bouwen en deze zo lang mogelijk te maken. Als je bijvoorbeeld twee maanden je planning volgt, heb je uiteindelijk een serie van acht weken opgebouwd. Wanneer je de serie doorbreekt en een paar weken niet sport, ben je weer terug bij af. Je moet dan weer helemaal opnieuw beginnen. Iets dat niet echt motiverend is. Blijf je dus aan de planning houden. Hoe langer je de serie volhoudt, hoe gemotiveerder je blijft om deze niet te doorbreken.

Zie het sporten niet als ‘moeten’

Heb je er moeite mee om te gaan sporten? Dan is de kans groot dat je het ziet als een ‘moeten’. Waarschijnlijk zeg je tegen jezelf ‘Ik moet gaan sporten’. Iets moeten is eerder een verplichting en werkt niet echt motiverend. Formuleer het positief en benadruk vooral de reden waarom je wilt gaan sporten. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik wil sporten, omdat ik fitter/gezonder/strakker wil zijn” of “Ik wil sporten, omdat ik over een half jaar een halve marathon wil lopen”. Houd deze positieve en motiverende reden in je hoofd. Dit motiveert je namelijk om ook echt (meer) te gaan sporten.

Noteer je vorderingen

De meeste sporters vergeten om hun prestaties te noteren, terwijl dit juist heel motiverend werkt. Als je je vorderingen niet bijhoudt, weet je niet hoe ver je nu bent. Ja, je hebt gemerkt dat je langer kunt hardlopen, maar hoeveel langer precies? En deed je nu ineens tien squats achter elkaar? Of deed je dat altijd al? Al die vaagheid is niet motiverend.

Neem na een training altijd even de tijd om te noteren wat je hebt gedaan. Na een paar weken zul je zien hoe snel je vooruitgaat. En die vooruitgang levert je veel motivatie op om te blijven sporten!

Stel jezelf steeds kleine doelen

Wil je sporten om bijvoorbeeld mee te doen aan een run van 15 kilometer? Dan vereist dit best wat training. Splits je doel dan ook op in kleinere doelen, zodat je het sporten aantrekkelijker maakt. Begin bijvoorbeeld met twee of drie keer per week 5 kilometer hardlopen. Als dit na een paar weken goed gaat, breid je het weer uit naar drie keer per week 8 kilometer, enz. Als je jezelf steeds kleine doelen stelt, wordt het veel eenvoudiger om het einddoel te halen. Bovendien blijf je dan ook beter gefocust en gemotiveerd.

Verwen jezelf na het sporten

Heb je een klein doel behaald? Dan mag je jezelf best even verwennen. Koop een nieuwe (sport)outfit, een nieuw boek, een bos bloemen of verwen jezelf met een ontspannende dag in een wellnesscenter. Deel je kleine successen met je vrienden en familie. De complimentjes die je krijgt, inspireren je weer om door te gaan.

Beschouw sporten als een noodzakelijke activiteit

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Zie het dus als iets noodzakelijks voor jezelf. Zo is sporten dé manier om te ontstressen. Een ander groot voordeel is dat je er sterker en fitter door wordt, waardoor je veel minder kans hebt op gezondheidsklachten. Bovendien kan je ook wat meer eten zonder dat je gelijk een paar kilo aankomt.

Eis niet te veel van jezelf

Het is natuurlijk onmogelijk om na een weekje sporten direct in topconditie te zijn. Eis niet te veel van jezelf en begin klein. Als je het rustig oppakt, geef je je lichaam de kans om te wennen aan het trainen. Wanneer je dit doet, boek je al snel vooruitgang en raakt je lichaam niet overbelast. Beschouw het fitter worden dan ook als een proces dat tijd kost.

Zoek een sportbuddy

Sporten met iemand is een goede manier om het vol te houden. Als je jouw vriend of vriendin hebt beloofd om drie keer per week samen te gaan fitnessen, wordt het veel lastiger om je sportdate af te zeggen. Je sportbuddy rekent op je. Bovendien kan hij of zij je door de zware work-out heen slepen. Heb je niemand in je vriendenkring gevonden om te gaan sporten? Bedenk dan dat je op de sportschool- of club ook genoeg nieuwe mensen leert kennen. Grote kans dat je daar een nieuwe sportbuddy tegenkomt.

Bedenk hoe je je na de training voelt

Heb je echt geen zin om te sporten? Bedenk dan hoe je je na het sporten voelt. Je weet namelijk dat je je na de work-out goed en fit voelt en trots bent op jezelf. Dit gevoel is dé motivatie om wel te gaan sporten.

Denk na over wat er gebeurt als je niet gaat sporten

Bedenk ook wat er gebeurt als je weer niet gaat, omdat je geen zin hebt. Als je steeds vaker een training overslaat, merk je echt dat je fitheid en je gezondheid achteruitgaan. Je zult minder strak zijn en misschien een paar kilo aankomen. Iets dat je niet wilt. Deze gedachte geeft je vast al genoeg motivatie om wél te gaan trainen.

Wissel de trainingen af

Steeds dezelfde work-out doen, leidt al snel tot verveling. Bovendien train je dan ook niet elk deel van je lichaam. Wissel je trainingen dan ook af. Kies er de ene dag voor om een uur lang te fietsen, terwijl je de andere dag krachttraining doet. Door deze afwisseling blijf je gemotiveerd.

Laat je motiveren door een YouTube video

Ga op zoek naar een inspirerende YouTube-video van een sportieve influencer. Vaal zorgt zo’n video al direct voor meer motivatie. Bovendien kun je een filmpje ook nog eens gewoon kijken tijdens je cardiotraining in de sportschool. De video zorgt voor afleiding en maakt je work-out nog leuker.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips