Reactieve depressie

Klachten en verschijnselen
– Een gevoel van hulpeloosheid en treurigheid.
– Verdriet.
– Verlies van zelfrespect.
– Een gevoel dat het leven geen zin heeft.
Angst of tobberigheid.
– Prikkelbaarheid.
– Zich terugtrekken van relaties met anderen.

De reactieve depressie is een langdurige aanval van ’in de put zitten’ die kan optreden na een teleurstelling of verlies of op middelbare leeftijd. De reactieve depressie is niet hetzelfde als normaal verdriet na de dood van een naaste, bij een ziekte of ander ongeluk, hoewel dit wel de aanleiding kan zijn voor de depressie. Depressie kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen, vooral bij mensen die soms neigen depressief te worden.

Reactieve depressie

Behandeling

Een reactieve depressie kan verlicht worden wanneer het probleem dat de oorzaak was wegebt. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat iemand zo gedeprimeerd raakt, dat het gevaar bestaat dat hij zelfmoord pleegt. Het is dus belangrijk te zorgen voor emotionele steun.

In het begin, wanneer iemand acuut hevig in de put zit, kan psychotherapie deze steun geven, terwijl medicamenteuze behandeling met een antidepressivum helpt de symptomen te verlichten. Daarna, wanneer de symptomen verlicht zijn, kan psychotherapie de persoon helpen te begrijpen waarom de depressie is opgetreden door een antwoord te zoeken op de volgende vragen. Kunnen de problemen in zijn leven worden opgelost, zodat er minder stress zou zijn? Herinnerde de aanval die de depressie veroorzaakte aan een sinds lang in het onderbewuste begraven jeugdconflict? Heeft hij een lage dunk van zichzelf, ziet hij de situatie als hopeloos of voelt hij zich ongemakkelijk bij het uiten van negatieve gevoelens, zoals vijandigheid of boosheid? Zou een verandering van omgeving of van de dagelijkse sleur helpen?

In geval van een depressie zijn er verschillende therapeutische mogelijkheden. Cognitieve therapie kan de depressieve persoon helpen zijn situatie anders te bekijken door het vaststellen en testen van zogenaamde negatieve cognities (verkeerde opvattingen en ideeën over zijn eigen toestand). Zo zal iemand die gauw pessimistisch is, waarschijnlijk lijden aan gevoelens van hopeloosheid. Iemand die mislukkingen verwacht, kan apathisch zijn en niet bereid zich in te spannen. Wanneer de therapeut hem eenmaal geholpen heeft deze denkpatronen te identificeren, kunnen er nieuwe benaderingen van de situatie worden ontwikkeld.

Gezinstherapie kan iemand helpen zijn huwelijk of gezinsleven of beide te verbeteren, zodat de depressie geen ongunstige invloed heeft op de andere gezinsleden en de gezinsleden de depressie niet erger maken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips