Narcisme

Klachten en verschijnselen bij Narcisme
* Overdreven gevoel van belangrijk, machtig en getalenteerd zijn.
* Zoekt bewondering.
* Staat onverschillig tegenover emoties en behoeften van anderen.
* Kan afwijzing moeilijk verwerken.

Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist. Iemand met een narcistische persoonlijkheid heeft een overdreven idee over zijn eigen uniekheid, belangrijkheid en gaven. Wanneer hij wordt afgewezen, vertoont hij overdreven boosheid of schaamte.

Hij heeft er moeite mee anderen realistisch te bekijken en karakteriseert hen als ’volmaakt’ of ’waardeloos’, met heel weinig daartussenin. Er is geen behandeling bekend voor narcisme, hoewel psychotherapie in sommige gevallen succes kan hebben. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis functioneren op het eerste gezicht prima: ze zijn charmant, welbespraakt en autonoom. Maar achter het imponerende masker van de narcist liggen leegte, angst en depressiviteit op de loer.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips