Hierdoor krijgen steeds meer studenten psychische problemen
Enige tijd geleden besloot het ministerie van Onderwijs een grootschalig onderzoek te laten doen naar psychische problemen bij studenten. Door de toenemende financiële druk (door bijvoorbeeld het leenstelsel), prestatiedruk en sociale media zou er steeds meer druk en stress ervaren worden. Deze druk en stress vertalen zich al snel door naar fysieke en psychische problemen.
Psychische stress ervaren als student
Wanneer er in korte tijd te veel zaken afgehandeld moeten worden ontstaat er stress. Je kunt het vergelijken met een laptop waar tientallen programma’s tegelijk op geopend worden: het systeem kan de hoeveelheid druk niet aan en loopt hierdoor vast. Ook studenten ervaren deze stress. Er moet gestudeerd worden, scripties moeten ingeleverd worden, deadlines moeten gehaald worden en daarnaast ontstaat er ook nog druk door het vinden van de juiste bijbaan, het bezoeken van sociale evenementen en het onderhouden van een eigen huishouden. Hoe groter de to-do lijst is, hoe hoger de druk, hoe groter de kans dat ‘het systeem vastloopt’ en er stress ontstaat.
Angstgevoelens bij studenten
Deze stress wordt niet alleen ervaren door de hoge werkdruk. De vaak hoge studieschulden zorgen voor veel stress en in sommige gevallen zelfs voor angstgevoelens. Want wat als de opleiding niet binnen de juiste termijn afgerond wordt, wat als er ook over tientallen jaren nog een torenhoge studieschuld openstaat en hoe krijg je een hypotheek wanneer je nog steeds met een studieschuld rondloopt? Deze angstgevoelens richten zich op het toekomstperspectief maar worden ervaren in het heden. Combineer dit met een flinke werk- en prestatiedruk en het ervaren van stress is bijna een garantie.
Steeds meer organisaties focussen op oplossingen
Er zijn dan ook steeds meer instanties die oplossingen bieden voor studenten die stress, druk of zelfs psychische problemen ervaren. Zo heeft Zilveren Kruis collectiviteiten voor studenten waardoor ze bij de studenten zorgverzekering bijvoorbeeld een vergoeding voor online zelfhulp bij psychologische klachten mogen ontvangen. Daarnaast bestaat er ook ondersteuning in de vorm van een zorgcoach en (online) psychologen. Het HvA en de UvA hebben een gezondheidstest speciaal voor studenten opgezet waarbij zij na het invullen advies krijgen over persoonlijke aandachtspunten voor hun gezondheid.
Stress en druk leiden tot burn-out
Dit soort oplossingen zijn hard nodig, want het aantal studenten met een burn-out blijft stijgen. Niet alleen de werkdruk en stress, maar ook de social media en andere sociale verplichtingen dragen hieraan bij. Het continue scrollen op social media zorgt voor overprikkeling, concentratieproblemen, vermoeidheid en daarnaast ook voor een minder sterke nachtrust.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.