Het syndroom van Cotard: jezelf dood wanen

Niet veel mensen zullen het herkennen, maar mensen met het syndroom van Cotard leven in de waan dat ze dood zijn. Het is een zeer zeldzame psychische aandoening. In het Engels wordt ook wel gesproken van het ‘walking corpse syndrome’. Ook het vermoeden van onsterfelijkheid is een uiting van het Cotardsyndroom. Lees nu verder!

Voorkomen van de psychische aandoening

Het syndroom van Cotard treedt meestal op na hersenletsel door een ongeluk, als gevolg van een neurologische aandoening of bij een breder psychisch ziektebeeld, zoals een psychose of schizofrenie. Vaak hebben mensen met het syndroom van Cotard ook een depressie of last van een persoonlijkheidsstoornis – ze ervaren zichzelf niet als ‘eigen’ persoon.

Overleden of juist onsterfelijk?

Mensen die last hebben van het Cotardsyndroom, leven in de waan dat zij overleden of juist onsterfelijk zijn. Het precieze beeld dat zij van zichzelf hebben, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen zien zichzelf als een dood lichaam waarvan het rottende vlees nog aan het karkas hangt. Dat leidt vanzelfsprekend tot afwijkend en antisociaal gedrag. Sommige patiënten stoppen met eten en drinken, omdat zij de voedingsstoffen in hun ogen toch niet meer nodig hebben.

De andere zijde van de medaille, is juist het gevoel van onsterfelijkheid. Dit is de meest gevaarlijke vorm van het Cotardsyndroom, omdat dit de kans op zelfmoord behoorlijk vergroot. Patiënten met het syndroom van Cotard willen hun onsterfelijkheid bewijzen door een zelfmoordpoging te overleven – wat in veel gevallen niet lukt.

Behandeling

Het syndroom van Cotard vereist goede en specifieke psyschische behandeling door psychiaters en psychologen. Ook deze professionals hebben echter vaak moeite om het ziektebeeld te begrijpen, omdat een persoon met het Cotardsyndroom verder relatief normaal gedrag kan vertonen. Met het intelligentieniveau is vaak niets mis en ook in de spiegel herkent de persoon zichzelf. Het bijkomende emotionele gevoel van een levend persoon ontbreekt echter. De overtuiging van de patiënt is tegelijkertijd vaak evenzo diepgeworteld als onwerkelijk, dat behandeling vaak lastig blijkt te zijn.

Antidepressiva en kalmeringsmiddelen kunnen het leven met het syndroom van Cotard wat vergemakkelijken, aangezien de kans op zelfmoord hierdoor enigszins wordt beperkt. Mensen met het Cotardsyndroom moeten vrijwel altijd langdurige behandelingen ondergaan of zijn zelfs levenslang gedwongen tot psychiatrische opvang. Het ziektebeeld zal gedurende de tijd verschillen in ernst. De realiteitszin is vaak dermate ernstig verstoord, dat dit levenslang tot problemen zal leiden. Of volledige genezing mogelijk is, valt niet te zeggen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips