Geneesmiddelen tegen angst

In de behandeling van angst met geneesmiddelen is veel veranderd sinds de tijd toen voor dit doel op grote schaal barbituraten werden gebruikt. Op dit ogenblik wordt een familie van geneesmiddelen die anxiolytica worden genoemd, gebruikt om de symptomen van angst te verlichten. De meeste van deze angst-bestrijdende middelen komen uit een groep die benzodiazepinen wordt genoemd.

Voorbeelden zijn lorazepam, diazepam en chloordiazepoxide

Evenals barbituraten zijn anxiolytica kalmerende en centraal werkende spierontspannende middelen. Ze werken, net als de barbituraten, ook verslavend. Dat ze toch een verbetering zijn ten opzichte van de barbituraten, komt doordat ze het ademhalingscentrum minder remmen en dus minder gevaarlijk zijn bij mensen met zelfmoordneigingen.

Geneesmiddelen tegen angst

Anxiolytica worden op grote schaal voorgeschreven voor allerlei stoornissen, waaronder ook angsten en fobieën. Wanneer iemand vaak angstig is of zwaar op de hand is (hypochondrie), kan hij aanvallen hebben van hevige angst, met kortademigheid, pijn en een gevoel van druk in hoofd en borst, zweten en een doof gevoel in vingers en tenen (hyperventilatie). Ook kan hij lijden aan slapeloosheid, depressie, fobieën, obsessies, dwanghandelingen en andere klachten en bestaat er een grote kans op misbruik van alcohol of slaappillen.

Anxiolytica worden gewoonlijk als pillen ingenomen. Mogelijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen zijn slaperigheid, ataxie (moeilijkheden met het coördineren van willekeurige spierbewegingen) en verwardheid. Iemand die deze middelen gebruikt, moet geen auto rijden en niet proberen zware machines te bedienen. Vooral het gebruik van alcohol bij de behandeling met anxiolytica, is gevaarlijk. Bij oudere of zeer opgewonden mensen kunnen zelfs lage doses van anxiolytica een opwindingsreactie veroorzaken die van voorbijgaande aard is. In die gevallen is het beter het middel niet meer te gebruiken.

Wanneer de behandeling niet langer nodig is, moet het anxiolyticum geleidelijk worden gestaakt, omdat bij plotseling staken rusteloosheid, slapeloosheid, nachtmerries en zelfs stuipen het gevolg kunnen zijn. Artsen moeten voorzichtig zijn met het voorschrijven van anxiolytica aan mensen die aan alcohol verslaafd zijn of zijn geweest.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips