Een burn-out voorkomen door effectief te werken

Drukte op het werk en stress in je directe omgeving kan al snel tot een burn-out leiden: een situatie waar niemand op zit te wachten. Zeker het werk kan ons ontzettend veel stress opleveren waardoor alles gewoon snel even teveel wordt. Maar je kunt die burn-out onder andere voorkomen door effectiever te werken en op deze manier minder stress te ervaren. Hoe je dat doet, lees je hier.

1. Volg een time management cursus

Heb je al ooit een training timemanagement gevolgd? Deze training is ontzettend handig om meer aandacht te besteden aan het effectieve werken. Een goede cursus kan je hier prima bij helpen en leert je hoe je jouw tijd optimaal in kunt delen en vervolgens kunt benutten. Zo voorkom je stress en met een beetje geluk ook die mogelijke burn-out.

2. Vind je focus

Wanneer je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig bent wordt het een warboel in je hoofd en wordt het lastig om je focus te vinden. Je kunt alleen sneller en effectiever leren werken wanneer je eerst leert focussen. Hoewel dit niet zomaar overnacht gebeurt, is het wel de moeite waard om je hier wat in te verdiepen. Een timemanagement cursus kan je hierbij helpen, maar er zijn ook genoeg leuke YouTube tutorials te vinden die je wat op weg helpen.

3. Creëer een routine

Hoewel we af en toe wat kriebelig worden van teveel routine, is een basis routine wel ontzettend belangrijk om de stress zo laag mogelijk te houden. Ben je bijvoorbeeld iedere dag met je administratie, rapporten, telefoontjes en offertes bezig? Probeer deze dan iedere dag omstreeks dezelfde tijdstippen of op dezelfde volgorde te doen. Zo creëer je routine en regelmaat, en dit zorgt weer voor meer rust en focus.

4. Leer prioriteiten stellen

Neem af en toe eens een momentje om een stapje terug te doen om objectief naar je dagelijkse activiteiten te kijken. Wat is er daadwerkelijk jouw verantwoording? Kijk of je jouw taken waar mogelijk kunt verdelen onder andere medewerkers, en creëer een prioriteitenlijstje. Wat moet er vandaag echt gebeuren, en wat mag er ook wel een dagje (of misschien zelfs weekje) wachten? De taken die even mogen wachten kun je vervolgens weer in de volgende dagplanning meenemen op een rustig momentje.

5. Gebruik een to-do list

Om het overzicht te bewaren kun je het beste een to-do list bijhouden. Zo heb jij altijd een overzicht bij de hand van de taken die nog gedaan moeten worden, en de taken die je in de toekomst nog op moet pakken. Doe de belangrijkste taken eerst en bewaar de taken die je in no-time gedaan hebt voor het laatste uurtje van je dag.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips