De stadia van rouw

Ontkenning.
In de eerste dagen of weken kan het u moeilijk vallen te geloven dat de betrokkene echt dood is. Uw gedachten kunnen verward zijn en u kunt moeite hebben u te concentreren; soms hoort u maar de helft van wat mensen tegen u zeggen. In dit stadium kunt u niet goed functioneren.

Wanhoop.

De pijn van een verlies kan zo hevig zijn dat u deze lichamelijk voelt. U kunt telkens terugkerende dromen over de overledene hebben of zijn of haar stem horen.

Boosheid komt veel voor, maar men weet vaak niet waar men deze tegen moet richten. Vaak richt men de boosheid tegen de medische stand, tegen familie en vrienden, tegen de wereld in het algemeen of zelfs tegen zichzelf. Probeer te voorkomen dat uw woede zich tegen uzelf keert. Praat er met iemand over of probeer uw boosheid om te zetten in lichamelijke inspanning zoals joggen of tuinieren. Tijdens het rouwproces zoekt men ook naar antwoorden. Waarom moet mij dat overkomen? Sommige mensen zetten vraagtekens bij hun geloof. Anderen raken geheel in beslag genomen door de bijzonderheden van het ongeluk of de ziekte die tot de dood van de geliefde persoon geleid heeft.

Depressie.

Dit stadium van het rouwproces en kan maanden duren. Misschien kunt u moeilijk in slaap komen of wilt u juist voortdurend slapen. Zelfs de meest eenvoudige dagelijkse bezigheden binnenshuis kunt u maar moeilijk opbrengen, terwijl bezigheden buitenshuis een bijna onmogelijke opgave zijn. Probeer de elementaire zorg voor uzelf op te brengen; zorg dat u er elke dag leuk uitziet, gezond eet en wat lichaamsbeweging neemt, al wandelt u alleen maar de straat op en neer.

Tijdens deze periode, waarin men zich geen deel van de maatschappij voelt, of zich schaamt omdat men in het openbaar moet huilen, onttrekt men zich vaak aan sociale contacten. Misschien moet u dicht bij huis blijven of uw sociale contacten beperken tot mensen bij wie u zich veilig voelt.

rouw

Acceptatie.

Gedurende lange tijd, misschien vele maanden, hebt u verdriet gehad en het is nog steeds niet over. Het laatste stadium moet nog beginnen. Langzaam begint de zon weer te schijnen, u krijgt weer meer energie, u gaat zich weer meer op uw gemak voelen in gezelschap, u kunt over de overledene praten zonder in te storten en u kunt weer plezier hebben zonder u schuldig te voelen. U zult nog steeds slechte dagen hebben, maar u zult er sneller weer bovenop komen.

In dit stadium leert u accepteren dat u de rest van uw leven zonder de overledene zult doorbrengen. Acceptatie komt als de tijd er rijp voor is; het vereist moed om dit stadium te doorlopen en weer te leren leven.

Steun vinden.

We leven in een maatschappij die de dood ontkent en die ons niet voldoende tijd en steun voor het rouwproces biedt. Het rouwproces kan jaren duren, maar er zijn mensen die verwachten dat u binnen een paar maanden de oude bent. Het is belangrijk mensen te vinden die u kunnen steunen. Niemand zou alleen moeten rouwen. Meer dan in elke andere periode van uw leven hebt u iemand nodig die naar u kan luisteren, met u kan meedenken, voor u kan zorgen, u kan vasthouden, met u kan huilen en herinneringen aan de overledene met u kan ophalen.

Familie en vrienden.

Het overlijden van een familielid treft de hele familie. Vaak trekken familieleden en vrienden naar elkaar toe om het verdriet met elkaar te delen. Soms echter, laten zelfs naaste familieleden u vallen. Misschien missen ze het vermogen om de omvang van uw verlies te begrijpen, zijn ze bang om dat te proberen of denken ze dat ze zich flink moeten houden. In dat geval zult u moeten proberen elders steun te krijgen.

paranoide

Gespreksgroepen.

Soms helpt het om samen te zijn met anderen die een soortgelijk verlies hebben geleden. Er zijn gespreksgroepen waarin mensen hun ervaringen, problemen, gevoelens en angsten kunnen delen. Binnen dergelijke groepen zal men nog lang nadat anderen vinden dat u “eroverheen” moet zijn naar u willen luisteren.

Zelfhulp.

Steun zoeken betekent dat u contact met anderen moet leggen. Het meeste zult u echter alleen moeten doen en er zijn middelen die u daarbij kunnen helpen. Zoek in de bibliotheek naar boeken en artikelen die over rouw gaan. Ze zullen u doen inzien dat u niet de enige bent, dat anderen soortgelijke verliezen hebben geleden en erdoorheen gekomen zijn. Hun woorden kunnen u helpen verder te gaan. Misschien kunt u proberen uw gevoelens te uiten in een dagboek of door het schrijven van gedichten of verhalen. Het is belangrijk om uw verdriet onder ogen te zien, in plaats van ervoor weg te lopen.

Professionele hulp.

Als u er ondanks al uw inspanningen niet bovenop komt is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Maatschappelijk werkenden, geestelijken, psychologen en psychiaters zijn ervoor opgeleid om mensen die een rouwproces doormaken te helpen. Als u een ambivalente relatie met de overledene had – één van beiden was bijvoorbeeld zeer afhankelijk van de ander of u was getrouwd met een alcoholist- kan het moeilijker zijn om door het rouwproces heen te komen. Een professionele hulpverlener kan u helpen oog te krijgen voor zowel de positieve als de negatieve aspecten van uw relatie met degene om wie u rouwt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips