Boulimia nervosa

Klachten en verschijnselen bij Bulimia nervosa
– Herhaalde perioden van zeer veel eten.
– Zelf-opgewekt braken of misbruik van laxeermiddelen.
– Het gewicht is ongeveer binnen normale grenzen.
Angst om dik te worden.

Bulimia nervosa is het eten van enorme hoeveelheden voedsel – meestal zeer calorierijke zoetigheden – in korte tijd. Dit zich volstoppen kan doorgaan totdat het wordt onderbroken door een gevoel van verzadigd zijn of pijn in de maag. Het zelf opwekken van braken (de meest gebruikte vorm om het lichaam van al het voedsel te ontdoen) en misbruik van laxeermiddelen worden gebruikt, omdat iemand met bulimia bang is om zwaarder te worden.

Deze ziekte komt voornamelijk laat in de adolescentie voor bij meisjes en bij jonge volwassen vrouwen. Mannen eten soms ook zeer veel, maar maken zich daar meestal geen zorgen over. Anders dan mensen met anorexia nervosa beseffen vrouwen die aan bulimia lijden meestal wel dat hun eetgewoonten abnormaal zijn en worden ze vaak depressief na een aanval van buitensporig veel eten. Bulimia nervosa is ernstig, omdat deze gewoonte het functioneren op het werk en het sociale leven verstoort. Het laxeren kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid doordat er een tekort ontstaat aan water en kalium. Het gebruik van laxeermiddelen kan zelfs tot de dood leiden.

Behandeling bij Bulimia nervosa.

Bulimia nervosa wordt gewoonlijk behandeld met gedragstherapeutische technieken en psychotherapie, soms in combinatie met een middel tegen depressie. Wanneer het eten al te extreme vormen aanneemt en er lichamelijke complicaties zijn, kan ziekenhuisopname noodzakelijk worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips