Autisme bij jonge kinderen herkennen

Autisme heeft de betekenis van in zichzelf gekeerd zijn, maar dat is natuurlijk elk kind weleens. Ieder kind leeft in zijn of haar eigen wereldje, maar hoe herkent u nu of er daadwerkelijk sprake is van autisme? Het tijdig opmerken en diagnosticeren van autisme leidt tot een betere ontwikkeling van het kind – waar hij of zij op latere leeftijd de vruchten van plukt. Herkent u veel van onderstaande dingen, dan kan dat duiden op autisme.

Doelmatig contact

Kinderen met autisme leggen hun contacten voornamelijk om hun doelen te bereiken. Communicatie moet voor hen voornamelijk functioneel zijn. Sociaal contact ‘voor de gezelligheid’ is voor hen minder belangrijk. De aanwezigheid van andere kinderen wordt door een kind met autisme eerder als storend dan als leuk ervaren. Hetgeen wat er tijdens een gesprek gezegd wordt, neemt het kind vaak erg letterlijk op. Het niet herkennen van beeldspraak, kan duiden op autisme.

Fixatie

Kinderen met autisme zijn vaak gefixeerd op één of maximaal twee activiteiten, die zij tot in den treure kunnen blijven herhalen. Het kan daarbij gaan om op het oog oppervlakkige zaken, die na een tijdje zouden moeten gaan vervelen. Denk bijvoorbeeld aan het continu open en dicht draaien van een kraan. Ook een fixatie op het verzamelen van bepaalde spullen, zoals schelpen, elastiekjes of wat dan ook, kan duiden op de aanwezigheid van autisme.

Oogcontact

Kinderen met autisme vermijden oogcontact zoveel mogelijk. Tijdens persoonlijk contact kijken ze iemand niet of maar heel kort rechtstreeks aan, om daarna net naast ze te kijken of naar de grond te staren. Het niet maken van oogcontact kan een vorm van verlegenheid zijn, maar als het in extreme mate gebeurt dan kan het ook duiden op autisme.

Tics

Veel kinderen met autisme ontwikkelen een specifieke tic, een voortdurende herhaling van een beweging. Het kan daarbij om allerlei bewegingen gaan die steeds weer blijven terugkeren. Het onbewust uitvoeren van of niet kunnen stoppen met de tic is kenmerkend.

Vaste patronen zijn (te) belangrijk

Iemand met autisme heeft een extreme behoefte aan structuur en duidelijkheid. Dit ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd. Nu is het wel zo dat vrijwel alle kinderen baat hebben bij vaste patronen. De manier waarop je autisme kunt onderscheiden, is door te kijken naar de mate van flexibiliteit bij het doorbreken van dat patroon. Een kind met autisme zal hiermee veel moeite hebben, wat zelfs kan resulteren in paniekaanvallen, driftigheid of extreem verdriet. Vaak verdwijnt dat pas nadat het vaste patroon alsnog is uitgevoerd.

De extreme hang naar vastigheid komt ook tot uitdrukking bij het hechten aan spullen, zoals speelgoed of kleding. Nieuwe spullen worden lang niet altijd geaccepteerd. Ook gemaakte afspraken zijn vaak heilig voor kinderen met autisme. Het niet nakomen van een belofte of afspraak kan leiden tot extreme emotionele reacties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips