Veelvoorkomende mythes en misvattingen over goed zicht

Een helder zicht is voor ons van onschatbare waarde. Wanneer we dan ook niet meer in staat zijn om goed te zien, gaan we op zoek naar oplossingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen beschikbaar om ons scherpe zicht zo lang mogelijk te behouden.

Het is een feit dat naarmate we ouder worden, ons zicht meestal achteruitgaat. Wanneer je na enige tijd merkt dat je zicht aanzienlijk verslechtert en je besluit een oogmeting te ondergaan, kan het spannend zijn om te horen dat je wellicht versterking nodig hebt. Hoe zal het eruit zien? Hoe comfortabel zal het zijn om iets te dragen?

Waarom veel mensen kiezen voor een bril

Wanneer het aankomt op het verbeteren van je zicht, heb je doorgaans twee keuzes: contactlenzen of een bril. Hoewel contactlenzen populair zijn bij diegenen die helder willen zien, zijn er nog steeds veel mensen die de voorkeur geven aan een bril. Echter, deze voorkeur is niet altijd gebaseerd op feitelijke redenen. Er bestaan namelijk tal van mythes en misvattingen over contactlenzen, die het beeld vertroebelen. We nemen enkele van deze veel voorkomende mythes onder de loep en onthullen wat nu werkelijk waar is.

Mythe 1: het is oncomfortabel

Een van de meest voorkomende mythes over contactlenzen is dat ze oncomfortabel zijn. Maar is dat wel zo? Ja en nee. In het verleden was het inderdaad waar dat lenzen konden zorgen voor irritatie en droge ogen. Maar tegenwoordig is het zo dat contactlenzen zijn ontworpen met comfort als prioriteit. Dankzij ademende materialen blijven ze de hele dag comfortabel. Daarnaast zijn er zelfs speciale daglenzen voor mensen met gevoelige ogen. Ook hoeft het niet oncomfortabel te zijn om ze in te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld bij je opticien de juiste techniek leren om de lenzen gemakkelijk in je oog aan te brengen.

Mythe 2: het is duurder dan brillen

Sommige mensen denken dat contactlenzen duurder zijn dan brillen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de kosten aanzienlijk kunnen variëren en dat er betaalbare opties beschikbaar zijn en dat je zelfs contactlenzen online kan bestellen. Wat het kost om lenzen te dragen hangt er ook vanaf of je een lenzenvloeistof of lenshouder nodig hebt. Door daglenzen te kiezen kun je dan ook geld besparen, aangezien je deze middelen niet hoeft te gebruiken. Praat vooral met je opticien of vergelijk de prijzen online om te zien welke het beste bij jou en je budget passen.

Mythe 3: het kan achter je oog terechtkomen

Dit horen we toch ook ontzettend vaak: lenzen kunnen achter je ogen terechtkomen. Het klinkt haast als een horrorverhaal en werkt dan ook angstaanjagend. Gelukkig is dit een mythe. Het slijmvlies dat je oog bedekt, hecht aan je ooglid en voorkomt dat de lens naar achteren kan bewegen. Doordat contactlenzen zijn ontworpen met de anatomie van het oog, blijven ze op hun plaats zitten. Wanneer je toch problemen ervaart, kun je hiervoor de hulp inschakelen van een oogarts.

Het belang van kritisch denken

Zo zie je maar weer, je kunt bepaalde mythes niet zomaar voor waar aannemen. Het is dan ook goed om kritisch en nieuwsgierig te zijn. In een wereld vol informatie is het belangrijk om de feiten van fictie te onderscheiden, vooral als het gaat om je gezondheid en welzijn. Eén ding is zeker: mythes mogen je zicht op de werkelijkheid niet vertroebelen, want met de juiste daglenzen kun je helder zien en comfortabel van het leven genieten. Blijf nieuwsgierig, blijf leren en blijf de wereld met een heldere blik bekijken. Je verdient het beste voor je zicht!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips