Sportrevalidatie

Eenvoudig gezegd is het doel van sportrevalidatie dat de sporter uiteindelijk zijn activiteiten weer geheel hervatten kan, in goede gezondheid en met een volledig functieherstel. De wijze waarop, en de snelheid waarmee sportrevalidatie moet geschieden en het uiteindelijke resultaat hangen van diverse factoren af, zoals leeftijd, lichaamsbouw en de lichaamsconditie ten tijde van het ongeval.

sportrevalidatie

Het revalidatieprogramma bestaat uit vier fasen.

Fase één

In fase één gaat het erom de pijn en de ontstekingsreactie na het ongeval onder controle te krijgen. Daartoe dienen de maatregelen rust, ijs, drukverband, hoogleggen en beschermen.

Fase twee

In de tweede fase wordt gepoogd het volledige bereik van een gewricht te herstellen. Oefeningen, al of niet onder leiding van een fysiotherapeut, dienen om de spieren weer sterk te maken. In het begin bestaan de oefeningen vooral uit isometrische oefeningen (waarbij het been niet wordt bewogen tijdens het aanspannen van de spieren). Een lichte gewichtstraining is de volgende stap. Wanneer er een behoorlijke verbetering van de spierkracht en het bewegingsbereik van het gewricht is opgetreden, kunnen intensievere oefeningen worden gedaan, zoals fietsen op een hometrainer (bij uitstek geschikt voor kneuzingen aan de benen) en zwemmen (algemeen toegepast bij herstel van arm en schouderverwondingen).

Fase drie

Pas in fase drie wordt de training hervat voor de specifieke bewegingen van de betrokken sport. Een honkballer die aan de arm is geopereerd, zal bijvoorbeeld beginnen met werpoefeningen. Om de lichaamsconditie weer te verbeteren en het uithoudingsvermogen te vergroten, kunnen nu ook algemene oefeningen zoals een lange afstand fietsen, zwemmen en hardlopen worden toegepast.

Fase vier

De normale sportactiviteiten worden hervat, maar uw arts zal een blijvend trainingsschema adviseren om de soepelheid, de kracht en het uithoudingsvermogen op peil te houden. Het overslaan van één van deze fasen brengt het risico met zich mee op een nieuwe blessure krijgt en het vertraagt het herstel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips