Bevriezingsverschijnselen

Bevriezing wordt gekenmerkt door het rood kleuren van gedeelten van het lichaam, meestal de extremiteiten (lichte bevriezingsverschijnselen), het grijs kleuren van gedeelten van het lichaam (oppervlakkige bevriezingsverschijnselen) en wit kleuren van gedeelten van het lichaam (ernstige bevriezingsverschijnselen), vergezeld met gevoelloosheid. Hoewel de behandelingswijze van ieder type verschilt, zijn er twee belangrijke richtlijnen die voor alle typen bevriezingsverschijnselen opgaan: u mag nóóit de getroffen lichaamsdelen masseren of inwrijven, met of zonder sneeuw, en u mag nóóit een zalf opbrengen.

De basisbehandeling voor de eerste twee typen bevriezing is het langzaam opwarmen van de getroffen lichaamsdelen door ze in lauw (38-40 C) water onder te dompelen. Geef het slachtoffer warme dranken te drinken en wikkel hem of haar in dekens. Roep de hulp van een arts in.

De behandeling van ernstige bevriezingsverschijnselen vereist het onmiddellijk inroepen van medische hulp. Pas geen eerste hulp toe en probeer de lichaamsdelen niet te ontdooien met doeken. Wikkel de getroffen lichaamsdelen in een deken of andere zachte doeken om blauwe plekken te voorkomen en hou ze onderweg naar het ziekenhuis omhoog.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips