Gevolgen op korte en lange termijn van overmatig alcoholgebruik

Excessief alcoholgebruik kan een groot aantal schadelijke effecten teweegbrengen aan uw hersenen en zenuwstelsel. Indien u een alcoholist bent, kunnen genetische factoren ook van invloed zijn op bepaalde neurologische complicaties. Overmatig drankgebruik kan tevens schade toebrengen aan de lever, de alvleesklier (pancreas) en het hart en bloedvatenstelsel.

 

Hersenen en zenuwstelsel. Alcohol kan een tijdelijk geheugenverlies (blackout) veroorzaken. Het is niet ongewoon voor zware drinkers, en ook voor velen die voor het eerst iets drinken, om alles of een gedeelte van wat er gedurende de tijd dat er gedronken werd gebeurde, te vergeten. Sommige zware drinkers kunnen problemen hebben met hun korte-termijn geheugen en dat kan tot een aantal weken na het stoppen met drinken blijven bestaan. Het geheugen wordt gewoonlijk weer hersteld als met drinken gestopt wordt.

Overmatig drankgebruik kan slapeloosheid veroorzaken en ertoe leiden dat de drinker ’s ochtends moe en uitgeput is, zelfs na een volle nacht te hebben geslapen. Ongelukkigerwijs, verstoort het verdovende effect van alcohol de mogelijkheden in de hersenen om een voldoende hoeveelheid REM slaap te produceren, wat gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de ochtendvermoeidheid die veel zware drinkers ervaren.

Een neurologische afwijking die het syndroom van Wernicke-Korsakoff wordt genoemd, wordt bij sommige chronische alcoholisten aangetroffen. Deze stoornis wordt in de eerste plaats bij alcoholisten met een slechte voedselopname, vooral van thiamine (vitamine B1), aangetroffen. Het syndroom bestaat uit twee afzonderlijke afwijkingen, die vaak samen optreden bij de alcoholist.

Het eerste symptoom van het syndroom van Wernicke is vaak een plotselinge zwakte en verlamming van de oogspieren, hetgeen tot dubbelzien kan leiden. Bij het voortschrijden van de tijd kan de alcoholist met het syndroom van Wernicke niet meer staan of lopen zonder hulp. Het syndroom van Korsakoff bestaat uit ernstig geheugenverlies, vooral wat betreft het korte-termijn geheugen. Mensen met het syndroom van Wernicke-Korsakoff hebben verschijnselen van ernstig, progressief (toenemend) geheugenverlies, met inbegrip van perioden waarin de persoon zijn identiteit kan vergeten. Bovendien kan de persoon in zichzelf mompelen, gedesoriënteerd raken, gaan ijlen en aan hallucinaties lijden.

Behandeling van het syndroom van Wernicke-Korsakoff is zeer direct: onthouding van alcohol en aanvulling van het vitaminetekort. De symptomen van het syndroom zijn echter meestal niet helemaal reversibel.

Het spijsverteringsstelsel. Alcohol kan het slijmvlies van de maag irriteren en zo gastritis veroorzaken. Dit kan braken veroorzaken, wat weer kleine scheurtjes in het bovenste deel van de maag en het onderste gedeelte ven de slokdarm teweeg kan brengen. Deze scheurtjes, Mallory-Weiss scheurtjes genoemd, kunnen bloeden. Aanhoudend drankgebruik kan de opname van sommige B vitaminen beperken, met name foliumzuur en thiamine, en ook de opname van andere voedingsstoffen. De meeste van deze problemen zullen verdwijnen als met drinken gestopt wordt. Problemen als een leververvetting of vergrote lever, hepatitis door alcohol of slokdarmspataderen kunnen echter ogenblikkelijke medische aandacht vereisen. De schade veroorzaakt door levercirrose is vaak progressief.

De door de lever circulerende alcohol wordt door enzymen afgebroken (gemetaboliseerd). Een gezonde lever kan alcohol aan met een snelheid van ongeveer 50 kilocalorieën per uur. Dit stemt overeen met ongeveer 30 gram drank van 40 procent per uur ofwel één glas drank. Als de lever overladen wordt door grote hoeveelheden alcohol, zal de alcohol in het lichaam blijven circuleren tot de lever het kan verwerken.

De oorzaak van de algemeen bekende kater (de bekende verschijnselen zijn hoofdpijn en een droge mond) is niet helemaal duidelijk. Eén mogelijkheid is dat alcohol een diureticum (vochtafdrijvend middel) is, hetgeen vochtverlies via urine veroorzaakt. Dit kan tot dehydratie (uitdroging) leiden. De behandeling van een kater bestaat uit rust, veel vocht en aspirine of andere eenvoudige pijnstillers.

Alcoholisten kunnen ook een acute of chronische ontsteking van de alvleesklier krijgen.

Hart en bloedvaten. Een alcoholisch drankje kan tijdelijk de bloeddruk verlagen, maar bij regelmatig gebruik kan de bloeddruk stijgen.

Hoewel uit recente onderzoeken is gebleken dat matig dagelijks drankgebruik misschien een bepaald soort hartproblemen zou kunnen voorkomen, wegen deze mogelijke voordelen niet op tegen de schadelijke gevolgen van overmatig drankgebruik. Een of twee alcoholische drankjes per dag, of maximaal 30 gram ethylalcohol, kan wellicht het risico van kransslagadervernauwing verminderen.

Dit beschermende effect zou mogelijk gedeeltelijk te danken kunnen zijn aan veranderingen in bloedvetten. Mensen die regelmatig alcohol gebruiken hebben een verhoogde hoeveelheid van een bepaald soort vet in hun bloed dat bekend staat als het HDL-cholesterol.

Dit “goede cholesterol” voorkomt misschien het verharden van de aderen (atherosclerose).

Chronische, zware drinkers krijgen vaak een aandoening die cardiomyopathie wordt genoemd, een ziekte die de hartspier beschadigd en afbreekt en tot verschijnselen leidt die variëren van hartritmestoornissen (onregelmatige hartactie) tot hartzwakte. Mannen die overmatig drinken, lopen ook meer risico op een hartaanval.

Seksueel functioneren en menstruatie. Alcoholmisbruik kan bij mannen impotentie veroorzaken. Bij vrouwen kan het de menstruatie doen stoppen of ontregelen.

Kanker. Na hart- en vaatziekten is kanker de belangrijkste doodsoorzaak onder alcoholisten. Alcoholisten hebben een grotere kans op kanker en vooral op kanker van de keel, de slokdarm, de maag en de alvleesklier.

Meer info over Korsakoff syndroom

 
Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik zou graag meer informatie willen over de ziekte van wenkce en abnormaal veel zweten. Met een abnormale sterke zweetlucht en zware gele zweet plekken in bed en kleding komt het door teveel vitaminen B of door tekort of teveel aan vitamine B met het probleem zweet wat stinkt en urine wat ruikt of het 5 dagen of langer oud is terwijl ik net plas en ik heb het beginstadium van de ziekte van wernicke
    Met vriendelijke groet
    Marga Van Gulik
    ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips