Lysosoom

Lysosomen en peroxisomen zijn twee organellen die aangemaakt worden door het endoplasmatisch reticulum en het Golgi-apparaat. Lysosomen hebben maar één membraan. Ze hebben uiteenlopende vormen en grootten omdat ze in verband met hun taken samensmelten met andere vesiculae (blaasjes). Lysosomen bevatten enzymen die macromoleculen afbreken, zoals eiwitten, vetten en nucleïnezuren en hiervan kleinere onderdelen maken die door de mitochondriën verbrand kunnen worden.

Lysosomen hebben ook een aandeel in andere stofwisselingsprocessen die in verband staan met fagocytose en pinocytose. Als een bacterie een cel binnendringt, smelten de lysosomen samen met het vesicula van de indringer en laat vervolgens enzymen vrijkomen om deze af te breken. Als een cel macromoleculen van voedingsstoffen opneemt, zijn het ook weer de enzymen in de lysosomen die deze omzetten in kleinere en voor de cel bruikbaardere stoffen. Deze stoffen komen via diffusie door de membranen van de lysosomen in de cel terecht, waar ze kunnen dienen als bouwstenen voor diverse celstructuren. Lysosomen bevatten wel 40 verschillende enzymen die bijna alles in de cel kunnen afbreken en verteren, zoals eiwitten, RNA, DNA en koolhydraten.

Ook peroxisomen zijn organellen met maar één membraan. Meestal is deze membraan doorlaatbaar, waardoor er kleine moleculen binnen kunnen komen. Peroxisomen bevatten ook enzymen die de waterstofatomen van de kleine moleculen afhalen en ze met zuurstof verbinden om er waterstofperoxide van te maken. De waterstofperoxide wordt dan door catalase, een enzym in de peroxisomen, geneutraliseerd door het te scheiden in water en zuurstof. Dit tweeledige proces is de manier waarop de perixosomen in de lever de alcoholmoleculen uiteen laten vallen in stoffen die door het lichaam kunnen worden afgescheiden. Ongeveer een kwart van de alcoholhoeveelheid die in de lever binnenkomt, wordt bewerkt door perixosomen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. In de bijsluiter van Prednisolon wordt gezegd dat dit product o.a. ontstekingsremmend werkt Hierbij speelt “een stabiliserend effect op de lysosomenmembraan” een rol. Ik begrijp het verband niet tussen dit effect en het remmen van een ontsteking. Iemand die me dat kan uitleggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips