Endotheelcellen

Voordat de cellen worden bereikt, moeten de voedingsstoffen in het bloed eerst door de vaatwand van de capillairen om in het interstitiële (tussenruimte) vocht rond de cellen terecht te komen. De vaatwand van capillairen is erg dun en bestaat uit maar één laag endotheelcellen (een soort dekweefselcellen), waardoor de vaatwand zeer doorlaatbaar is.

Endotheelcellen

Deze dunne, platte cellen maken een snelle in- en uitvoer van stoffen mogelijk tussen het bloed en het interstitiële vocht. In tegenstelling tot de aders en de slagaders hebben capillairen geen glad spierweefsel, elastische vezels, en geen tweede, beschermende laag.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Hallo,

    Ik wil graag alles weten over de endotheel cellen in longblaasjes. Kunnen we die cellen niet versterken zodat de longblaasjes niet meer kapotgaan? Misschien laten samenwerken met eigen stamcellen en zo nieuwe longblaasjes fabriceren. Ik heb longemfyseem en zoek oplossingen. Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips