Endoplasmatisch reticulum

Het endoplasmatisch reticulum wordt soms ook het cytoskelet genoemd. Het vormt een netwerk van membraneuze buisjes en platte zakjes binnenin een cel en het is verdeeld over de hele cel, met name tussen het plasma-membraan en het membraan dat de celkern (nucleus) omgeeft. Endoplasmatische reticulum netwerken kunnen los georganiseerd of juist dicht op elkaar gepakt zijn. De membranen die dit netwerk van verbindingskanaaltjes vormen kunnen glad of ruw zijn.

De ruwe membranen zijn bezaaid met ribosomen die korrels (granula) vormen op de buitenste oppervlakten. Het ruwe endoplasmatisch reticulum is de plaats waar eiwitsynthese plaatsvindt. De ribosomen op het ruwe oppervlak zetten de nieuw gevormde eiwitten af in de holte (lumen) van het endoplasmatisch reticulum. Het reticulum scheidt de eiwitten in eiwitten die nodig zijn in het cytoplasma en eiwitten die vervoerd worden naar de andere organellen of die uitgescheiden worden uit de cel. Het gladde reticulum heeft geen ribosomen en is in plaats daarvan een plaats voor lipidesynthese. Lipiden zijn nodig voor de groei van het celmembraan en van de membranen van de organellen binnenin de cel.

Het endoplasmatisch reticulum blijkt verschillende functies te hebben. De membranen zorgen voor een toename in wandoppervlak waar chemische reacties kunnen optreden. De kanalen van het reticulum fungeren als opslagruimte voor de door de cel aangemaakte stoffen en vormen de transportroute waarlangs de stoffen naar andere celdelen kunnen worden overgebracht.

Endoplasmatisch reticulum

Het endoplasmatisch reticulum is ook de membraanfabriek van de cel.

Fosfolipiden en cholesterol, de belangrijkste componenten van membranen door de hele cel, worden in het gladde deel van het endoplasmatisch reticulum gesynthetiseerd. Deze componenten vormen de bekleding van met eiwit gevulde blaasjes, die vesiculae genoemd worden en die zich losmaken van het reticulum, vervolgens migreren naar een andere organel, ermee samensmelten en dan de eiwitlading afzetten. De meeste eiwitten die het endoplasmatisch reticulum verlaten zijn nog niet volgroeid. Ze moeten verdere bewerking ondergaan in een ander organel, het Golgi-apparaat, voordat ze klaar zijn om hun functies binnen of buiten de cel uit te oefenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips