De lopersknie: een veelvoorkomende hardloopblessure
Hardlopen is gezond. Toch? In principe wel, maar het is ook een sport die een behoorlijke wissel trekt op de knieën. Bij elke stap komt er een flinke kracht op de knie te staan, waardoor overbelasting al snel op de loer ligt. Veel hardlopers krijgen vroeg of laat te maken met de lopersknie, een veelvoorkomende blessure bij het hardlopen. Door een goede trainingsopbouw te hanteren, kunnen veel problemen worden voorkomen. In dit artikel lees je alles over de lopersknie: wat is het, hoe verloopt het herstel en hoe kan de blessure in de toekomst worden voorkomen?
Wat is een lopersknie?
De lopersknie is in feite een overbelasting van de peesplaat die te vinden is aan de buitenzijde van het bovenbeen, de tractus iliotibialis. Kenmerkend is dat de blessure zich vaak pas na een tijdje openbaart. Logisch, aangezien het een typische blessure door overbelasting is. De frictie die wordt veroorzaakt, gaat na verloop van tijd leiden tot irritatie en pijnklachten. Het kan zelfs uitmonden tot een peesontsteking. Tijdens het hardlopen merkt u bij een lopersknie dat u meer en meer pijn krijgt aan de buitenkant van de knie. Het gaat daarbij om een pijn die branderig of stekend aanvoelt en sterker wordt als u doorgaat met lopen.
De lopersknie is een peesblessure die haar naam ontleent aan de belangrijkste groep die ermee te maken krijgt: hardlopers. En dan met name hardlopers die regelmatig trainen en dus de nodige kilometers maken. Het is niet zo dat alleen hardlopers met deze blessure te maken krijgen, zo zijn ook veel wielrenners bekend met de klachten.
Herstel
Het ligt misschien voor de hand, maar rust is de beste en snelste manier om te herstellen van een lopersknie. Het betreft immers een blessure door overbelasting, dus moet de rem worden gezet op het aantal trainingsuren. Uw trainingsschema aanpassen is dan ook noodzakelijk. Minder trainingsuren en kilometers maken is het devies. Om toch op conditie te blijven, kunt u bijvoorbeeld gaan zwemmen. Daarbij wordt het gewricht amper belast. Heeft u al langere tijd last of is het een hevige pijn, dan is het inlassen van een periode van volledige rust de enige juiste maatregel. Afhankelijk van de ernst van de overbelasting, kan het enkele weken tot maanden duren voordat uw knie weer volledig belastbaar is.
Heeft u tijdens het lopen last gekregen van de buitenkant van de knie en heeft u het vermoeden dat u te maken heeft met een lopersknie? Dan kunt u kunt de pijn wat verlichten door te koelen met een (ijs)kompres.
Blessure in de toekomst voorkomen
Bent u herstellende of net hersteld van een lopersknie, dan wilt u voorkomen dat u in de toekomst te maken krijgt met dezelfde klachten. Daarvoor past u de volgende tips toe:
- Zorg bij elke training voor een goede warming-up en cooling-down.
- Kies voor goede hardloopschoenen, die zorgen voor ondersteuning en demping.
- Doe oefeningen om de iliotibiale band op te rekken. De band glijdt daardoor soepeler over de knieknobbel. Zet de rechtervoet voorlangs gekruist naast de linkervoet. Zet nu uw gewicht op het linkerbeen. Buig uw lichaam en armen naar rechts. U rekt nu de iliotibiale band van de rechterknie op. Voer de oefening ook andersom uit.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.