Yin en Yang

Een onderdeel van het geloof van het taoïsme is dat er voor al onze ervaringen in het leven tegenstellingen bestaan, zoals heet en koud, dag en nacht. Deze tegenovergestelde krachten worden Yin en Yang genoemd. Gedurende het hele leven gaan ze in elkaar op en vullen ze elkaar aan zodat er een balans ontstaat tussen de mens en de wereld rondom hem. Yin en Yang zijn de krachten die de stroming van chi door het lichaam versterken.

Chi is de levenskracht die essentieel is voor de balans. Yin is een negatieve energie die toegeschreven wordt aan de aarde, de maan, duisternis, vochtigheid en vrouwelijke zaken. Yang is een positieve energie die toegeschreven wordt aan de hemel, de zon, daglicht, droogte en mannelijke zaken. Het idee dat krachten positief en negatief zijn kan worden vergeleken met de hedendaagse opvatting van natuurkundigen die protonen positief en elektronen negatief noemen. Beide krachten zijn even sterk. Wij zijn gezond wanneer deze krachten met elkaar in balans zijn. Factoren van buitenaf, zoals verwondingen, slechte voeding, stress en angst, kunnen de stroming van deze krachten beïnvloeden en zo de stroming van chi afremmen.

Het stimuleren van bepaalde punten langs de meridiaanlijnen door het gebruik van naalden, zoals dat gebeurt bij acupunctuur, reguleert de stroming van chi door de energie van Yin en Yang te leiden naar plaatsen waar er een tekort is ontstaan, of door het verspreiden van de overtollige energie die zich op een bepaalde plaats heeft opgehoopt. Acupunctuur kan ook gebruikt worden om een blokkade op te heffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips