Psoriasis

Psoriasis is één van de meest voorkomende chronische huidaandoeningen. Zo’n twee tot drie procent van de wereldbevolking heeft deze huidaandoening. In Amerika hebben naar schatting meer dan zes miljoen mensen psoriasis. In Europa zijn dit  ruim vijftien miljoen mensen. Nederland telt ongeveer 425.000 mensen met psoriasis. Wat is psoriasis? Hoe herken je het? En wat kun je eraan doen?

Het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse woord ‘psore’ dat schub betekent. Een andere naam voor deze aandoening is zilverschub.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening. Je huid is een levend orgaan dat uit huidcellen bestaat. Je lichaam vervangt de oude huidcellen steeds voor nieuwe. Dit gebeurt normaal geleidelijk. Als je psoriasis hebt, gaat dit echter te snel. Je afweersysteem is dan overactief en valt de oude en de gezonde huidcellen aan. Hierdoor worden er te snel en te veel nieuwe huidcellen aangemaakt, waardoor je huid gaat schilferen.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen uit de aandoening zich in de leeftijd tussen de 10 en 30 jaar. Tot nu toe is het nog onbekend wat de oorzaak van de aandoening is. Er zijn wel aanwijzingen dat erfelijkheid een rol speelt. Wanneer een van de ouders psoriasis heeft, dan heeft iemand tien procent kans op de huidaandoening. Wanneer beide ouders het hebben, dan is de kans zelfs 50 procent.

Andere factoren

Verder spelen er nog andere factoren een rol, zoals een koude, vochtige omgeving, bepaalde bacteriële infecties, stress, bepaalde medicijnen, hormonale veranderingen, roken en het drinken van alcohol. Hierdoor kan de ziekte sneller bij iemand uitbreken.

Psoriasis komt vaker voor bij rokers of mensen die regelmatig alcohol drinken. Het is tot nu toe niet duidelijk of stoppen met roken of stoppen met het drinken van alcohol verbetering geeft.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis gaat gepaard met (een van) de volgende symptomen:

  • Rode vlekken op de huid
  • Een ronde rand rondom de vlekken, meestal met een smalle bleke rand eromheen
  • Een droge, glanzende, zilvergrijze schilfering

Welke vormen van psoriasis zijn er?

Er zijn diverse vormen van psoriasis. Bij alle vormen zijn de symptomen vaak hetzelfde. Wel is er een verschil in positie, hevigheid en soort van de schilfering.

  • Psoriasis guttata: een kenmerk van deze vorm zijn rode vlekjes met witte schilfertjes op de huid. De vlekjes zijn vaak even groot als een speldenknop tot maximaal een eurocent. Bij de meeste mensen begint de huidziekte met deze vorm.
  • Psoriasis vulgaris: vulgaris betekent gewoon. Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Ruim driekwart van de patiënten heeft deze variant.
  • Psoriasis capitis: deze vorm uit zich op de hoofdhuid, waar rode schilferende plekken zitten. De plekken bevinden zich vooral bij de oren en langs de haargrens.
  • Psoriasis unguium: hierbij zijn de nagels aangetast. Meestal kenmerkt deze huidaandoening zich door putjes en witte en/of geelbruine verkleuringen in de nagel. Het heeft wat weg van een kalknagel.
  • Psoriasis inversa: de vorm bevindt zich in de lichaamsplooien, zoals de liezen, bilnaad en oksels. Door de warmte in een huidplooi ontstaat er geen schilfering. Verder zijn de plekken zalmroze in plaats van rood.
  • Artritis psoriasis: bij deze vorm gaan de huidklacht samen met gewrichtsproblemen.
  • Psoriasis pustulosa: deze variant gaat gepaard met pusblaasjes. Vaak blijven de blaasjes beperkt tot de handpalmen en de voetzolen, maar soms verspreiden ze zich ook over het gehele lichaam. Meestal treedt psoriasis pustulosa op in aanvallen en gaat het over in gewone psoriasis.
  • Erythrodermische psoriasis: dit is een zeer zeldzame variant van psoriasis. Hierbij is meer dan zeventig procent van het lichaam bedekt met schilferige, rode plekken.

Wat is het ziekteverloop van psoriasis?

Psoriasis is er in verschillende vormen en maten. Bij sommige patiënten komt de aandoening slechts tot uiting met een aantal huidvlekjes, terwijl andere patiënten compleet bedekt zijn met plekken. Een kenmerk van de ziekte is dat deze met ups en downs verloopt. Zo worden periodes van hevige klachten afgewisseld met periodes van verbetering.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk. Ook kan het niet overslaan op de inwendige organen. Psoriasis kan wel voorkomen aan de lippen, in het anusslijmvlies, de geslachtsdelen, tong en het mondslijmvlies. Het is echter nog nooit aangetoond in de inwendige organen, zoals de maag, slokdarm, lever, darmen of het hart.

Hoe wordt psoriasis vastgesteld?

Psoriasis gaat gepaard met typische symptomen. Als je arts vermoedt dat je deze huidaandoening hebt, dan kan de diagnose worden vastgesteld door een huidonderzoek.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Psoriasis is niet te genezen. Wel kan een behandeling de klachten verminderen. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Welke behandeling het meest geschikt is, is weer afhankelijk van de vorm en de mate van de psoriasis.

Lokale behandeling, lichttherapie of systematische behandeling

Iemand heeft vaak verschillende behandelingen nodig, voordat er een sterke verbetering van de huid te zien is. De behandelend arts of de dermatoloog biedt vaak de volgende behandelingen aan in de onderstaande volgorde:

  • 1. Een lokale behandeling met zalven en crèmes: hierbij krijg je een crème of zalf om de getroffen plek in te smeren. Dit kan bijvoorbeeld een hormoonzalf zijn.
  • 2. Lichttherapie: met UVB of PUVA: wanneer de psoriasis zichtbaar is over je hele lichaam of als een lokale behandeling geen effect heeft, dan kan lichttherapie helpen. Hierbij wordt de snelle celdeling geremd en de ontstekingen verminderd. Door lichttherapie komt de huid tot rust. Bovendien heeft het een goede invloed op het immuunsysteem.
  • 3. Systematische behandeling: als een lokale behandeling of lichttherapie niet goed aanslaat of als je een zeer ernstige vorm van psoriasis hebt, dan kan de arts je een systematische behandeling bieden. Deze behandeling is niet alleen op de huid gericht, maar ook op het immuunsysteem. De behandeling bestaat uit een infuus, injectie, tablet of capsule. Het medicijn komt in de bloedbaan terecht.Een systematische behandeling is zwaarder dan een lokale behandeling of lichttherapie. Wel slaat het vaak goed aan. Het nadeel is dat deze behandeling bijwerkingen geeft.

    Wat kun je zelf doen om psoriasis te verminderen of klachten te voorkomen?

    Als je psoriasis hebt, is het verstandig om factoren te vermijden die de klachten kunnen verergeren.

    • Voorkom beschadigingen aan je huid door krabben of schaven.
    • Voorkom dat je huid verbrand
    • Douche niet te heet of te lang. Hierdoor droogt je huid uit.
    • Houd je nagels kort.
    • Als je rookt: probeer te stoppen met roken en kijk of je klachten verminderen.
    • Als je regelmatig alcohol drinkt: stop er een tijdje mee en kijk of de klachten verminderen.
    • Gebruik weinig of geen zeep: zeep droogt de huid uit.
    • Vermijd zonlicht: zonlicht kan leiden tot een verergering van de klachten. Ga niet direct in de zon zitten, maar bouw dit op. Let erop dat je huid niet verbrand.
    • Houd een dagboekje bij waarin je opschrijft wanneer je klachten minder of erger worden. Door dit bij te houden, kan je herkennen welke factoren de klachten verergeren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips