Prostaatkanker

De prostaat of voorstanderklier behoort tot de mannelijke geslachtsorganen. Deze klier weegt ongeveer 20 gram en heeft de vorm en omvang van een kastanje. Het orgaan ligt onder de blaas en voor de endeldarm. Bovendien omsluit de prostaat het bovenste deel van de urinebuis en het laatste deel van de zaadleiders (ductus ejaculatorius) en de zaadblaasjes die in de urinebuis uitmonden.

De prostaat bestaat uit een kapsel van gladde spiercellen met daarbinnen 30 tot 50 afzonderlijke kliertjes. Deze produceren een dun vloeibaar vocht dat melkachtig en alkalisch is en dat bij de zaadlozing aan de zaadcellen wordt toegevoegd. Het prostaatvocht activeert de zaadcellen en beschermt ze tegen het zure milieu van de vagina. Bij veel oudere mannen wordt de prostaat langzaam groter. Dit noemt men prostaathypertrofie. Van hypertrofie spreekt men wanneer een orgaan groter wordt doordat de afzonderlijke cellen van het orgaan in omvang toenemen. Omdat de vergrote prostaat de urinebuis dichtdrukt, moet de man de urine met kracht uitpersen, zodat het urineren moeilijk verloopt.

Prostaathypertrofie is weliswaar lastig, maar het is een goedaardige aandoening. Prostaatkanker is daarentegen een kwaadaardig gezwel (carcinoom) van de voorstanderklier. Het is de meest voorkomende kwaadaardige aandoening van de urine en geslachtsorganen van de man en ontstaat tussen de leeftijd van 50 en 70 jaar. Voor wat betreft sterfte door kanker staat prostaatkanker na longen maagdarmkanker bij mannen op de derde plaats.

Wat zijn de oorzaken van prostaatkanker?

De oorzaak van prostaatkanker is onbekend. Vast staat dat mannelijke geslachtshormonen (androgenen) de groei van het gezwel bevorderen en vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) de groei kunnen afremmen. Het mannelijk organisme maakt ook oestrogenen aan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips