Metaplasie

De rook en de teer van tabak, vooral in sigaretten, veroorzakt een chronische irritatie van de bekleding van de luchtpijp. Als reactie hierop kan er hyperplasie optreden. Als de irritatie aanhoudt, treedt er een ander verschijnsel op, namelijk metaplasie.

Metaplasie is een omkeerbare verandering waarbij een celtype door een ander celtype wordt vervangen. Een van de gevolgen van bijvoorbeeld chronische chemische prikkeling is, dat cellen die gevoelig zijn voor overbelasting, worden omgezet in cellen die beter bestand zijn tegen nadelige omstandigheden. Metaplasie kan worden beschouwd als een normaal verschijnsel bij weefselherstel. In een helende wond vormen zich nieuwe bindweefselcellen, een betrekkelijk primitieve, ongecompliceerde celvorm, die zich later omvormen tot allerlei celtypes waaruit de huid normaal bestaat. In dit geval is het een heel handige manier om te garanderen dat het genezende weefsel al zijn vroegere vermogens zal behouden.

Een ander voorbeeld van metaplasie is te vinden in de cellen in een chronisch geïrriteerd gebied, zoals de luchtwegen van iemand die constant wordt blootgesteld aan sigaretterook of verontreinigde lucht. De luchtpijp is normaal gesproken bekleed met cilindervormige epitheelcellen met kleine trilharen (ciliën) die door hun trilling slijm en resten naar boven werken om te voorkomen dat het gevoelige longweefsel hieraan wordt blootgesteld. Dit slijm wordt opgehoest. Als reactie op langdurige irritatie veranderen de cilindrische epitheelcellen in een dikkere celbekleding. Later verandert de oorspronkelijke celbekleding in een meerlagig schubbig epitheel dat soms verhoomt. Het lijkt op de cellagen waaruit de huid is samengesteld en het is beter bestand tegen irritatie.

Hieruit blijkt dat metaplasie gunstige resultaten kan hebben maar een nadeel is dat belangrijke functies zoals de slijmafscheiding en restverwijdering naar de keel wordt belemmerd.

Het belang van metaplasie is dat er op de lange duur soms niet meer gesproken kan worden over een aanpassingsproces. Chronische irritatieprikkels kunnen namelijk op den duur onomkeerbare veranderingen teweegbrengen in de omvang en de vorm van de cel en van de celkern.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips