Maagslijmvlies

De binnenkant van de maag bestaat uit een slijmvlieslaag die de maag beschermd tegen de spijsverteringssappen die worden uitgescheiden uit de maagwand. Deze sappen bestaan onder andere uit hydrochloor zuur en de enzymen pepsine, rennine, en lipase die helpen om de koolhydraten, eiwitten en vetten in het voedsel te verteren.

Soms wordt een deel van deze laag dun en bijten de spijsverteringssappen in het maagslijmvlies. Deze aandoening staat bekend als een zweer en kan voorkomen in de maag, het onderste deel van de slokdarm of de twaalfvingerige darm.

Wanneer de maag leeg of bijna leeg is trekt hij samen en vormt zo plooien in de slijmvlieslaag. Hoewel ooit werd gedacht dat het samentrekken van de maag wanneer er geen eten inzat de oorzaak was van het hongergevoel, weet men nu dat de belangrijkste impuls voor honger een lage bloedsuikerspiegel is.

Desalnietemin kan de samentrekking van de maag vaak gevoeld worden. Samen met het “gerommel” dat hoorbaar is wanneer voedsel door het onderste deel van het spijsverteringskanaal gaat kan dit samentrekken van de maag iemand op het idee brengen om te gaan eten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips