Laryngoscopie

Dit onderzoek geeft de dokter een rechtstreekse blik op de larynx (stembanden). Afwijkingen zoals een gezwel, een vreemd voorwerp of een zenuwbeschadiging worden vaak op deze manier vastgesteld. Het onderzoek wordt gewoonlijk in een ziekenhuis gedaan, maar kan ook poliklinisch gebeuren. U wordt gevraagd enkele uren voor de ingreep niet meer te eten of te drinken. Voor de ingreep kleedt u zich uit en trekt u een operatiehemd aan.

Er wordt een plaatselijk werkend verdovend middel in neus en keel verstoven om het ongerief te verminderen. Vervolgens wordt een fiberoptische endoscoop door de neus gevoerd en voorzichtig via de keel in de larynx geleid. Het systeem met verlichting en lenzen maken het de dokter mogelijk de larynx te bekijken en doorgaans een afwijking vast te stellen of uit te sluiten. Er wordt ook vaak een starre laryngoscoop gebruikt. Deze wordt door de mond ingebracht. Aan deze ingreep zijn geen ernstige risico’s verbonden alhoewel u tijdelijk wat pijn in de neus en keel kunt hebben en een beetje bloed kunt ophoesten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips