Een goede voorbereiding op je oude dag is het halve werk

We worden allemaal ouder, dat is een feit. Uiteraard willen we dit zo comfortabel en veilig mogelijk. We blijven het liefst zo lang mogelijk in ons huis wonen. Daarom is het belangrijk om nu al na te denken over hoe je straks wilt leven, zodat je kunt genieten van je oude dag. Er zijn een aantal zorgmiddelen en aanpassingen die hierbij ondersteunen.

Als je alleen woont, is het belangrijk dat je snel hulp krijgt in het geval van een noodgeval. Een medisch alarmsysteem kan je daarbij meteen gepersonaliseerde hulp aanbieden. Het is een fijn en veilig idee, zeker als je wat minder goed ter been bent. Het toestel stuurt automatisch een signaal door naar de noodcentrale als je op de alarmknop drukt of als het een val detecteert. De noodcentrale neemt via het systeem contact op. Als dit niet lukt, wordt er meteen hulp gestuurd.

Automatisch fornuis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in de keuken. Het fornuis en de oven staan met stip op nummer één als het over ongevallen gaat. Met een oven die automatisch afslaat wanneer deze niet meer gebruikt wordt, kan je sommige ongelukjes voorkomen. Daarbij is het ook nog eens handig voor nieuwsgierige kleinkinderen.

Zorghulpmiddelen

Vaak zijn we niet op de hoogte van de zorgmiddelen die er zijn. Dat is jammer, want veel ongemak, pijn en inspanning kan voorkomen worden met het juiste zorghulpmiddel. Als je langer in je huis wilt blijven wonen, zijn er vaak hulpmiddelen nodig, zoals in de badkamer en slaapkamer. Ook visuele hulpmiddelen, bed hulpmiddelen of drempels zijn soms onmisbaar. Monozorg.nl heeft een groot aanbod in zorghulpmiddelen.

Medicijnen

Het kan zijn dat je op een dag medicijnen moet gebruiken. Als dit er veel zijn, is het niet altijd eenvoudig om dit bij te houden. Een automatische medicijnenverdeler zorgt ervoor dat je de juiste pillen op het juiste moment inneemt. Hiermee voorkom je dat je je pillen vergeet in te nemen of dat je vergeet dat je ze al hebt ingenomen.

Slechthorendheid komt op oudere leeftijd veel voor. Gehoorproblemen zijn bijvoorbeeld elkaar niet meer goed verstaan, iemand verkeerd begrijpen of niet meer alert reageren. Het blijkt dat slechthorende ouderen de neiging hebben om af te zonderen. Vaak nemen ze zelf geen actie ter verbetering van hun gehoor. Dat kan uiteraard ook anders. Maak een afspraak met een audicien, wat ook aan huis kan, zodra je merkt dat er iets verandert met je gehoor. Ze komen met apparatuur bij je langs, wat de drempel wellicht wat verlaagt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips