Coxarthrosis

Het heupgewricht is zo gebouwd dat de mens rechtop kan lopen. Dat houdt in dat het grootste deel van het lichaamsgewicht door de heup gedragen moet worden. Op grond daarvan is het (na de knieën) het grootste gewricht in het lichaam. Het heupgewricht bestaat uit vier botten: het darmbeen, het schaambeen en het zitbeen vormen samen de gewrichtskom. De gewrichtskop van het bovenbeen zit, stevig verankerd door banden, in deze kom.

De botten zijn bekleed met kraakbeen. Wanneer het kraakbeen ruw wordt of scheurtjes gaat vertonen, slijt het snel af, en spoedig ligt het onbeschermde bot in het gewricht bloot. Het harde bot van de kop van het bovenbeen wordt dan rechtstreeks in de gewrichtskom geboord.

Een dergelijke artrose (coxarthrosis) vermindert de beweeglijkheid en veroorzaakt hevige pijn.

Wat is de oorzaak van een coxarthrosis?

Coxarthrosis heeft in wezen dezelfde oorzaken als andere soorten artrose, namelijk aandoeningen of degeneratie van het kraakbeen en overbelasting. Het komt meer voor bij vrouwen.

Maar ook veel mensen die langdurig topsport bedrijven, bijvoorbeeld turners, voet- en handballers, kunnen op latere leeftijd coxarthrosis krijgen. Het kan ook worden veroorzaakt door niet goed genezen botbreuken en door misvormingen van het heupgewricht of de benen.

coxarthrosis

Hoe wordt een coxarthrosis behandeld?

Naast de gebruikelijke conservatieve behandelingen die gericht zijn op het intact blijven van de functies, zoals warmtebehandeling, massages en oefentherapie, kan een artrose van het heupgewricht ook operatief behandeld worden.

Met name bij jongere mensen is er anders kans op verstijving van het heupgewricht. Bij oudere mensen kunnen ook verschillende prothesen worden ingébracht. Er zijn tal van mogelijkheden, van een totale kunstheup tot een soort ‘kroon’ die op de kop van het bovenbeen wordt gezet. Wanneer een verkeerde stand van de dijbeenkop de oorzaak van de aandoening is, dan kan een operatie helpen. Daarbij wordt de dijbeenhals gekliefd en in een betere stand gebracht.

De reden waarom men tot nog toe als regel geen kunstheupen inzet bij jonge mensen, is de beperkte levensduur van zo’n prothese. Weliswaar is deze inmiddels 20 a 30 jaar, maar dan nog zou ooit een tweede ingrijpende operatie nodig zijn, wanneer de oude prothese niet meer functioneert.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips