Cholesterolverlagende voedingssupplementen

Kunnen voedingssupplementen het cholesterolgehalte verlagen? Een aantal onderzoekers meent van wel. Hier volgt een lijstje van de producten die het meeste effect schijnen te hebben. Let op: bespreek het eerst met uw huisarts voor u extra doses van een bepaalde voedingsstof gaat innemen.

Nicotinezuur

Grote doses nicotinezuur kunnen zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterol verlagen. U kunt het beste beginnen met lage doses, bijvoorbeeld maximaal 100 milligram per dag. Dan verhoogt u de dosis over een periode van enkele weken geleidelijk tot driemaal 1 of 2 gram per dag, wat dus een totaal geeft van 3 tot 6 gram per dag.

Maar pas op: een plotselinge sterke toename van nicotinezuur kan leiden tot een ernstige algemene bloedaandrang of congestie, darmproblemen en soms een abnormale leverfunctie. Bespreek een dergelijke kuur dus zeker met uw huisarts.

Vitamine C

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C bij oudere mensen het beschermende HDL-cholesterolgehalte deed toenemen. Geschat wordt dat 1 gram per dag het HDL-gehalte met 8 procent zou kunnen verhogen.

Andere studies tonen aan dat wanneer extra vitamine C wordt toegevoegd aan een pectinerijk dieet, het cholesterolgehalte nog sterker zakt dan met pectine alleen. Het komt dus goed uit dat veel pectinerijke vruchten en groenten zoals citrusvruchten, tomaten, aardappelen, aardbeien en spinazie ook veel vitamine C bevatten.

Vitamine E

Een studie, uitgevoerd door Franse en Israëlische onderzoekers, toonde aan dat 500 IE vitamine E per dag gedurende 90 dagen, het HDL-gehalte fors deed afnemen. Deze resultaten stimuleren het gebruik van vitamine E voor mensen met een hoog vetgehalte in het bloed.

Calcium

Als u extra calcium inneemt voor uw botten, is het mogelijk dat u uw hart ook een goede dienst bewijst. Uit een studie bleek namelijk dat bij mensen met een middelhoog cholesterolgehalte, de waarde met 4,8 procent was afgenomen nadat ze gedurende acht weken dagelijks 1 gram calcium toegediend hadden gekregen. In een andere studie verlaagde 2 gram calciumcarbonaat per dag het cholesterolgehalte in 12 maanden tijd met 25 procent.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips