Brillenglazen

Brillen worden gedragen voor het corrigeren van brekingsfouten of verkeerd scherpstellen. Dit wordt vooral veroorzaakt door bijziendheid als voorwerpen die zich dichtbij bevinden, wel scherp worden gezien en voorwerpen die zich veraf bevinden, onduidelijk zijn. Een andere oorzaak is verziendheid, waarbij men alles in de verte scherp ziet. Nog een ander vaak voorkomend probleem is astigmatisme, waarbij het hoornvlies of de lens oneffen is en een vertekening van het beeld geeft.

Brillenglazen kunnen een enkele lens zijn met één geslepen brandpunt, bifocaal met twee geslepen brandpunten of zelfs trifocaal met drie geslepen brandpunten in de lens. Leesbrillen worden gebruikt door mensen die presbyopie (‘oude ogen’) hebben ontwikkeld. Bij deze aandoening wordt de lens steeds minder flexibel en kan zich zodoende niet goed meer instellen op nabije voorwerpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips