Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren kan heel vervelend zijn, vooral als je het huisdier waarvoor je allergisch bent eigenlijk heel leuk vindt. Alleen, hoe ontstaat een allergie voor huisdieren nu precies en is er iets wat je hiertegen kunt doen? Laten we beginnen met wat een allergie nu precies is: als je allergisch bent reageert je immuunsysteem te heftig op iets wat eigenlijk niet schadelijk is. Er zijn ook vrij veel mensen die een allergie voor huisdieren hebben, en mogelijk ben jij er zelfs een van!

Wat zijn de symptomen van een allergie voor huisdieren?

Als je een allergie voor huisdieren hebt, heb je vaak last van de volgende symptomen:

  • Niezen
  • Loopneus
  • Geïrriteerde ogen
  • Hoesten
  • Verstopte neus

Heb jij last van deze klachten als je in de buurt van een hond of kat komt? Dan is de kans groot dat je allergisch bent! Je kunt door de huisarts laten testen of je inderdaad allergisch bent voor honden of katten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ook afkomstig zijn van een allergie voor huisstofmijt.

Hoe wordt een allergie voor huisdieren veroorzaakt?

Zoals we in het begin van dit artikel hebben aangegeven, wordt een allergie veroorzaakt doordat je immuunsysteem eigenlijk te heftig reageert op iets wat niet per se schadelijk is. De stoffen die een allergische reactie veroorzaken, noemen we allergenen. De allergenen van honden en katten bevinden zich met name in de huidschilfers, het speeksel en urine. Het is dus niet zo dat je allergisch bent voor de haren van de kat of hond.

Kun je een allergie voor huisdieren verhelpen?

Allergieën kunnen op het moment helaas nog niet genezen worden. Er zijn mensen die aangeven dat hun allergieën op den duur zijn verdwijnen. Hoe dat precies komt, kunnen we echter nog niet verklaren. Het is ook af te raden om een huisdier te kopen waar je allergisch voor bent in de hoop dat de allergie ooit zal verdwijnen.

Er zijn overigens wel medicijnen verkrijgbaar die de symptomen van een allergie kunnen verminderen. Als je een milde allergie hebt kunnen de klachten wellicht ook nog enigszins te verdragen zijn.

Ben je minder snel allergisch voor honden of katten als je met huisdieren opgroeit?

Er zijn studies die beweren dat iemand die op zeer jonge leeftijd honden in huis heeft gehad, minder snel allergisch wordt of last krijgt van astma[1]Fall T, Lundholm C, Örtqvist AK, et al. Early Exposure to Dogs and Farm Animals and the Risk of Childhood Asthma. JAMA Pediatr. 2015;169(11):e153219. doi:10.1001/jamapediatrics.2015.3219. Niet alle studies zijn echter eenduidig, dus er is meer onderzoek nodig voordat we dit echt als bewezen kunnen beschouwen. Heeft je kind een hevige allergische reactie als hij of zij in de buurt is van huisdieren, dan raden we je ook aan om het kind niet aan deze huisdieren bloot te stellen.

Hypoallergene honden of katten

Sommige honden- en kattenrassen worden vaak beschreven als hypoallergene rassen. De honden zouden beter zijn voor mensen met allergieën, omdat ze bijvoorbeeld niet verharen of zelfs helemaal geen haren hebben. De waarheid is helaas dat ook deze katten en honden allergenen produceren. We kunnen ons voorstellen dat de klachten mogelijk wel minder kunnen zijn. Mogelijk zitten er aan de haren die een huisdier verliest namelijk ook huidschilfers, waar weer allergenen in zitten. Het zou dus logisch zijn dat als een huisdier minder haren verliest, er ook minder allergenen vrijkomen in huis. Echter, is uit een studie met honden gebleken dat er in huishoudens met honden die als hypoallergeen bekend staan net zoveel allergenen te vinden zijn als in huishoudens met honden die niet hypoallergeen zijn[2]Nicholas CE, Wegienka GR, Havstad SL, Zoratti EM, Ownby DR, Johnson CC. Dog allergen levels in homes with hypoallergenic compared with nonhypoallergenic dogs. Am J Rhinol Allergy. 2011 … Continue reading. Koop dus niet zomaar een hond of kat die als hypoallergeen wordt omschreven als jij of een van je gezinsleden last heeft van een allergie.

Conclusie

Een allergie voor huisdieren is niet zomaar te verhelpen. Je kunt wel medicijnen slikken om de symptomen te verminderen. Er zijn ook mensen waarbij de allergie vanzelf is verdwenen. Mogelijk krijgen kinderen die op jonge leeftijd aan huisdieren worden blootgesteld minder snel een allergische reactie. De echt hypoallergene hond of kat bestaat niet. Uit onderzoek blijkt zelfs dat in huishoudens met hypoallergene honden net zoveel allergenen te vinden zijn. Heb je een allergie voor huisdieren, dan heb je dus de volgende opties: blootstelling aan het dier vermijden of medicijnen nemen en/of leven met de symptomen.


Bronvermeldingen[+]

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips