Acute ziekten

Acute ziekten zijn plotseling intredende, soms ernstig tot gevaarlijk verlopende ziekten, waarbij de toestand van de zieke verhoudingsgewijs snel wisselt, bijvoorbeeld een snel oplopende temperatuur. Bij acute infecties vermeerderen de ziekteverwekkers zich bijzonder snel. In de huidige maatschappij zijn mensen eraan gewend om voor alles en nog wat iets in te nemen. Zodra er ergens een symptoom verschijnt moet deze onmiddellijk weg. Mensen met een koortslip dat, kan toch niet! Althans dat zegt de reclame ‘Je moet je dood schamen met een koortslip’ Je moet je zelfs verbergen tot dat die koortslip weer over is en er moet onmiddellijk een zalfje op gesmeerd.

Acute ziekten

Men spreekt bijvoorbeeld van acute blindedarmontsteking, acute buikvliesontsteking etc. Heeft de patiënt het acute stadium van een ziekte doorstaan dan wordt gesproken van ‘hij is buiten gevaar’ of ‘hij heeft de crisis overwonnen’. Op het acute stadium volgt dan de genezing (reconvalescentie) of de ziekte gaat in een chronisch stadium over (zie chronisch).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips