Wil jij van die coronakilo’s af? Zo doe je dat!

Tijdens warme, zonnige dagen lopen we maar al te graag in onze zwemkleding rond. Lekker luchtig. Maar oeps, die coronakilo’s zitten er nog! Daar wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe doe je dat?

De afgelopen maanden hebben we vooral veel tijd thuis doorgebracht. Door corona waren we een tijd aan huis gekluisterd, waardoor ons lichaam minder beweging kreeg. Die extra kilo’s komen er dan al snel aan. Nu we weer wat meer bewegingsvrijheid hebben, hopen we dat ze er net zo snel weer af vliegen, als dat ze er aan gekomen zijn.

Cortisol als boosdoener

Maar waar komen die kilo’s nu precies vandaan? Als je minder beweegt, heb je ook minder trek zou je denken. Niets is minder waar, want de coronacrisis heeft bij veel mensen voor stress gezorgd. Ook als je het zelf niet eens door hebt. Door stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Eigenlijk zorgt dit hormoon ervoor dat je een stressvolle situatie letterlijk kunt overleven. Het onderdrukt bepaalde lichaamsprocessen, zodat er voldoende energie overblijft voor de zaken die er op dat moment wél toe doen. Andere processen staan tijdelijk stand-by. Er komt door cortisol meer glucose in je bloed, wat meer energie geeft. Prachtig hoe het lichaam haar werk doet in een stressvolle situatie. Bijkomend nadeel is wel dat het de opslag van glucose als lichaamsvet bevordert, met name in de buikstreek. En ja, vrij spel voor coronakilo’s dus!

Op naar de sportschool!

De beste remedie tegen die extra kilo’s? Jezelf inschrijven bij de sportschool. Zorg er wel voor dat je voldoende motivatie hebt, want je hebt een sportroutine nodig. En routine betekent dat het onderdeel wordt van je dagelijks leven. Probeer in elk geval elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Bijvoorbeeld wandelen of fietsen. In combinatie met drie keer per week krachttraining in de sportschool voor het versterken van je spieren, ben jij binnen no-time van die coronakilo’s af. Zie je het niet zitten om in je eentje te trainen? De meeste sportscholen bieden ook groepslessen aan. Dat zorgt ook nog eens voor extra motivatie. Zorg er in elk geval voor dat je een activiteit kiest die je zelf ook echt leuk vindt.

Stel realistische doelen

Het is belangrijk om voor jezelf te weten waarom je van de kilo’s af wilt. Bijvoorbeeld jezelf fitter voelen, lekker in je vel zitten en er beter uitzien. Als je dit eenmaal in je hoofd hebt, is het veel makkelijker om jezelf aan je doel te houden. Het opschrijven van je doel helpt ook. Denk hierbij aan: ‘binnen 3 maanden wil ik 5 kilo afvallen’. Het psychologische effect van een doel opschrijven, is dat je veel meer geneigd bent dit doel ook te halen. Je hebt het namelijk opgeschreven en ergens vastgelegd. Hou je vorderingen ook goed bij. Soms zie je niet gelijk resultaat, maar gaat het cijfertje van de weegschaal wel een aantal puntjes omlaag.

Ga spierpijn te lijf

Als je al een tijdje niet hebt gesport, heb je grote kans op spierpijn na die eerste paar keer in de sportschool. Dat kan er soms voor zorgen dat je een langere hersteltijd nodig hebt en je daardoor je routine, die je zo mooi gepland had, kwijtraakt. Daar moet je wel even doorheen. Want de beste remedie tegen spierpijn is vaker sporten. Als je ze vaker oefent, raken je spieren gewend aan een bepaalde beweging, waardoor de spierpijn op een gegeven moment verleden tijd is. Wat ook helpt na krachttraining is direct na de training eiwitten te nuttigen. Eiwitten zijn de bouwstoffen om je spieren te herstellen. Neem bijvoorbeeld een eiwitshake, kwark of eet een maaltijd met kip. Je spieren zullen je de dag erna dankbaar zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips